Президентите Плевнелиев и Стоянов, заедно с дъщерята на Желю Желев, откриха президентска библиотека

Президентската библиотека, която откриваме днес, ще съхрани и представи историята на президентската институция и българската държавност. Тя е свързана неразривно с институцията Президент на Република България, добавя стойност към нея и очертава нейната кауза през годините. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев при откриването на Президентската библиотека на „Дондуков“ 2.

biblioteka_resizedСпециални гости на откриването на Президентската библиотека бяха президентът Петър Стоянов (1997-2002 г.) и дъщерята на президента Желю Желев (1992-1997 г.) Станка Желева.

„Библиотеката ще събира не само книги, но и всичко, което може да покаже историята на президентската институция – тук ще се пазят подаръците, речите, посланията, интервютата, ордените и медалите на българските президенти, както и най-важното и емблематичното за мандатите им“, заяви Росен Плевнелиев и добави, че целта на библиотеката е преди всичко да покаже, че институцията е отворена и винаги гостоприемна за гражданите.

„Тази библиотека ще съхранява духа и на президентската институция, и на българската демокрация“, каза президентът Петър Стоянов и пожела младите хора от всички краища на страната да посещават библиотеката на „Дондуков“ 2, за да си припомнят демократичната история на България и да я отстояват. „България за първи път се сдоби със свой президент след рухването на комунистическата система, а мандатността, смяната на различни хора, избирани от българския народ на този пост, всъщност са най-доброто доказателство за голямата промяна, която се извърши в България“, припомни още президентът Стоянов.


image0 (9K)