Президентите на Русия и Турция преговарят за прекратяване на сраженията

Президентите на Русия и Турция – Владимир Путин и Реджеп Ердоган, преговарят в Москва. Те се опитват да постигнат споразумение за прекратяване на боевете в сирийската провинция Идлиб.

Путин изказа съболезнования във връзка със смъртта на турските военни, които загинаха в края на февруари при въздушен удар на сирийските правителствени сили. Това доведе до изостряне на отношенията между Турция и Русия, която подкрепя режима в Сирия.

„Смъртта на хора винаги е голяма трагедия. За съжаление, както Ви казах и по телефона, никой – включително и сирийските военни, не знаеха тяхното местонахождение. Сирийска армия също понесе сериозни загуби. Поради това е необходимо на всяка цена да разговаряме за сегашната ситуация, за да не може подобно нещо да се повтори и за да не се стигне до разрушаване на руско-турските отношения“, заяви Путин, цитиран от БНР .

Реджеп Ердоган от своя страна изтъкна значението на днешните преговори в Москва:

„Безусловно, днешната ни среща за Идлиб има голямо значение, защото обстановката в региона е много напрегната. Зная, че сега целият свят следи нашите разговори и смятам, че решенията и стъпките, които ще бъдат приети днес, ще облекчат ситуацията в Сирия“.

Турският президент каза още, че двустранните отношения са достигнали своя пик както в търговията, така и в отбранителната промишленост.


image0 (9K)