„Предупредих Путин“. Русия се готви също да изгони български дипломати

На 13 ноември 2010 г. Бойко Борисов подари на Владимир Путин кученце

Министерството на външните работи на Руската федерация разпространи в четвъртък позиция по повод изгонването на двама руски дипломати от България. Ден по-рано София обяви двама служители на посолството на Русия за персона нон грата и поиска те да напуснат страната до 72 часа. Повод за това са огласени данни от прокуратурата, че двамата са разследвани за шпиониране на български военни тайни, за да бъдат предавани на руското военно разузнаване.

„Изразяваме съжаление във връзка с решението на официална София да обяви за персона нон грата сътрудници на търговското представителство на Русия в България, което се основава на измислени обвинения“, се казва в позицията.

„Гледаме на това като на преднамерен опит за влошаване на конструктивното руско-българско взаимодействие“.

Руското външно министерство съобщи, че по-късно ще бъдат обявени ответни мерки. Още в сряда посолството в София спомена за „огледални мерки“, т.е. изгонване на български дипломати от Русия.

„Демаршът на София с изгонването на руски дипломати, разбира се, няма да остане без симетричен отговор от руска страна“, каза в сряда и председателят на комисията по външни работи в Държавната дума Леонид Слуцки.

I Реакции на Борисов и Радев

По време на огледа на строителството на магистрала „Хемус“ премиерът Бойко Борисов коментира случая.

„Още преди няколко години предупредих Путин, че на територията на България има недопустими неща и
всеки, който се опитва да шпионства, по надлежния ред, който е добре описан, ще бъде отпратен“, каза Борисов.

Премиерът коментира още, че за да действат така ДАНС и прокуратурата, „имат достатъчно информация“.

„Върховенството на националния интерес и защитата на националната сигурност са абсолютен приоритет“, каза президентът Румен Радев при посещението си в Трета изтребителна авиобаза „Граф Игнатиево“, където се провежда летателна тренировка „Тракийска пепелянка 2020“.

„Аз се надявам и службите, и прокуратурата да са събрали необходимите достатъчно и ефективни доказателства, за да бъдат минимизирани и дипломатическите последствия, защото винаги има и такива,“ каза Радев.

Прокуратурата съобщи, че в хода на разследването по досъдебното производство е установено, че в периода от 2016 г. до настоящия момент, двама граждани на Руската федерация са осъществявали разузнавателна дейност, при която са търсили информация за плановете за модернизация на българската армия и поддръжката на техническата годност на военната техника.

I Случаите в последната година

В началото на година стана известно, че от България са изгонени двама служителни на руското посолство. Имената им не станаха известни, но бе огласено, че един от тях е търсил информация за технологията на изборния процес в страната, а другият е развивал разузнавателна дейност в сферата на енергетиката.

В края на октомври миналата година българската прокуратура уличи в шпионаж първи секретар на руското посолство и каза, че той е извършвал дейността си от септември 2018 г. в продължение на близо година. Обвинението посочи, че този гражданин на Руската федерация „е осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, ЕС и НАТО“.

Тогава София поиска от руските институции да отзоват дипломата в рамките на 72 часа, а 24 часа по-късно отказа виза на руски военен аташе.

През септември миналата година бившият депутат от БСП Николай Малинов бе обвинен като руски шпионин. Според огласената информаця тогава Малинов е събирал данни и ги е предавал на две организации – на Общество „Двуглав орел“ и на Руския институт за стратегически изследвания. В тази връзка ДАНС наложи 10-годишна забрана за влизане в България на бившия директор на института Леонид Решетников и на свързания с него бизснесмен Константин Малофеев.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 


image0 (9K)