Предстои награждаването на отличените в младежкия конкурс за есе – „Аз в бъдещето“

Организатори на конкурса : Община Стара Загора, Народно читалище „Родина 1860, гр. Стара Загора, клуб „Млад писател“ и вестник „Teen’spaper“

Тази година Националният младежки конкурс за есе е под надслов „Аз в бъдещето“. За първи път предизвикателството да се включат в него бе отправено и към младежи с майчин език, различен от българския. Темата е заинтригувала млади хора от България, Македония и Русия, като са получени 72 произведения от България, 3 творби на турски език, 3 материала от съседна Македония и 11 есета от Русия – общо 89 творби.
Съгласно статута на конкурса тази година чуждоезичните материали бяха оценявани от съответни журита, за които езикът е роден (майчин), съответно за есетата на турски – жури от СНЦ „Етносвят България“, руските – от жури от Руски културно-информационен център, София.
Есетата на български език бяха оценявани от жури в състав: акад. Благовеста Касабова – литературен критик и писател – председател и членове: Даниела Стоева – литератор и преподавател и Димитър Никленов – писател и драматург.

Във всяка категория творбите са разделени на две възрастови групи – до 13 години и от 14 до 18 години.

Съвсем скоро ще бъдат анонсирани и носителите на наградите в тазгодишния Национален младежки конкурс за есе „Аз в бъдещето“, а самото награждаване на отличените ще се състои на 2 ноември (сряда) от 13.30 часа в Зала 33 в Регионален исторически музей.

Рецензии на журито за конкурса:
„В постъпилите повече от седемдесет творби и разпределени в две възрастови групи: до 13 години и над тринадесет до 18 години, впечатлението като председател на журито от произведенията на участниците в конкурса са много добри. Открояват се интересни разсъждения, емоции, мисли и мечти за бъдещето в много аспекти.
Някои от авторите мечтаят за бъдеще в по-прагматична насока, примерно добра работа и добра заплата, материална осигуреност и добро образование. Други се представят бъдещето като духовно и нравствено развитие и усъвършенстване – в смисъл да лекуват, да пазят и защитават природата, да работя за просперитета на родината, да помагат на нуждаещите се. Те искат не само за себе си пълноценно, но и да работят за по-добър и достоен живот на народа български.
Има есета, които по същество са приказки или разкази. Интересни са като сюжет, езикът на който са написани е добър, няма забележими граматически грешки, но не отговарят на изискванията на жанра ЕСЕ. Също има и стойности текстове, които са по-близко до журналистиката, навярно авторите им в бъдеще ще станат талантливи журналисти.
Като цяло конкурсът е на висота. Не прочетохме нито един текст, който да е написан невежо и неграмотно. Личи си, особено от участието на няколко литературни клубове, че имат добри учители. В този смисъл ми се иска да спомена литературните групи от Провадия, Раднево, Казанлък, Монтана, Кърджали и още няколко. Журито единодушно прие да награди есета, които са български по дух, авторите им мечтаят да работят като пораснат за защита на българщината във всички аспекти – култура, изкуство, духовност, език, вяра, т.е. млади хора, които виждат бъдещето в родината си, написани са на жив, хубав език и са синтезирани като мислене.
За съжаление наградите са определени по статут и ние трябва да се съобразяваме с него. Ако зависеше само от журито, щяха да бъдат наградени поне половината участници. Особено ни радва факта, че млади хора от цялата страна, участват в конкурса „Аз в бъдещето“, че са талантливи, обичат да четат и творя и обичат родината си, че са умни и образовани. Да поздравим наградените и да пожелаем на останалите да не се отказват да пишат и то не само есета –най-трудния и сложен жанр, а и в останалите жанрове – разкази, романи, поезия, журналистика и публицистика. Навсякъде могат да проявят таланта си.“
Председател на журито: акад. Благовеста Касабова


image0 (9K)