Предстои ли екологична катастрофа на язовир Жребчево?

jreb4evo (2)С този въпрос започва публикация от 14 юли във Фейсбук страницата на Централната рибно-опазваща организация(ЦРОО), в която на доброволен принцип участват над 4000 рибари. Те охраняват язовирите от бракониери. Според председателя Стефан Тодоров идеята им е била да подпомагат охраната на водоемите, но понеже незаконният риболов се извършва предимно нощем, а дежурни в Държавната изпълнителна агенция по риболов и аквакултури (ИАРА) по това време няма. Затова доброволците го правят въпреки, че няма на кого да подават сигналите в тъмната част на денонощието.

Ето какво сезират от ЦРОО:

Препечатваме без редакторска намеса

[ad id=“236993″]

„Здравейте,приятели.Днес започваме с тревожни новини от яз.Жребчево,ако въобще може да се нарече язовир!Обема на язовира е 400 млн.куб.м.В момента в него има около 160 млн.куб.м.,а от Напоителни Системи ни заявиха,че до края на месец август в язовира(гьола)ще останат 100 млн. куб.м.Това означава,че гьол Жребчево ще остане на 25 %.КОЙ Е ВИНОВЕН ЗА ТОВА???За да стане ясно на всички,защо се стигна до тук ще ви информираме,че от месец септември 2016г. язовира се спада.В закона пише,че по време на размножителния период на рибата,язовирите трябва да са пълни.Голяма част от рибата на яз.Жребчево не успя да хвърли хайвера си,защото мръстилищата останаха на сушата.В крайна сметка се оказва,че язовира е източван неправомерно заради няколко ВЕЦА.Виновни има и трябва да има наказания.С нас се свързаха много рибари,които заявиха,че са готови на протестни действия.Ако проблема не се реши бързо и няма наказани за това безобразие,ние от ЦРОО и любителите риболовци,които посещават яз.Жребчево, ще предприемем протестни действия.В момента има започната проверка по този случай,след заповед на Министъра на МОСВ.“

Водата на „Жребчево“ продължава драстично да намалява с всеки изминал ден. А тепърва предстоят и големи горещини. Рибар, който редовно посещава водоема каза, че толкова празен го е виждал само през 2012 г.


image0 (9K)