Предстои гореща сесия в Общинския съвет на Стара Загора този четвъртък, на 28 септември

Предстои гореща сесия в Общинския съвет на Стара Загора този четвъртък, на 28 септември. Казусът със застрояването на зелените площи в парк „Бедечка“ ври и кипи. Гражданската група „Запазете Бедечка“ разпрати нови материали до медиите, в които се казва, че нови 8 сгради очакват разрешение, за да бъдат построени в този терен, но в същото време активистите се заканват за нови протести.

Ето какво се казва в писмото на „Запазете Бедечка“:

Старозагорският общински съветник Недялко Ангелов внесе предложение в ресорната общинска комисия, с което иска алтернативен вариант на запазване на парк „Бедечка“ – с 8 допълнителни парцела за застрояване. Сесията за запазване на парка е на 28-и септември. Кметът Живко Тодоров е внесъл предложение без 8-те сгради. Очаква се то да бъде конкурирано от варианта на Ангелов и други подобни.

Претекстът за допълнителните сгради е, че имали разрешение за строеж в заварено положение, преди влизането на забраната за строителство в парка. Това обаче съвсем не отговаря на истината, уточняват активистите.

[ad id=“225664″]

Приложение 1 показва ясно, че разрешения за строеж имат само няколкото вече построени сгради. Те са в прословутия комплекс, заради който си отиде предишният главен архитект на града, след като се разбра, че проектант в комплекса е съпругата му.

Кметът Тодоров наскоро назова само две постройки, които са с придвижена документация. Но дори и те нямат разрешително за строеж. Нещо повече, Върховният административен съд отмени решението на Административния съд в Стара Загора, че Общината трябва да се произнесе за 2 нови разрешителни. А наскоро авторитетен юрист изпрати становище до Общината, в което той приканва институцията да излезе с мотивиран отказ. Общината мълчи по становището на адвоката и до този момент не е издала нито един отказ за строеж, което навежда на мисълта, че се търсят варианти как да се допуснат още сгради.

Скандалното е, че въпросните нови 8 сгради засягат терени, чиято растителност беше умишлено умъртвена преди време. Нещо, за което обществеността беше информирана във времето, припомнят от „Запазете Бедечка“. Там е предвидена и улица между терените.

Приложение 2 показва растителността, която е унищожена от вече построени сгради и тази, която е застрашена. Вижда се, че част от растителността явно дори не е била отразена в паспортизацията, която Общината направи.

[ad id=“236993″]

Следващите приложения ясно показват унищожените и вече нарязани дървета в някои от въпросните терени. Дори и изсъхнали, дърветата не могат да се режат без разрешително от Общината. Зад оградите вече не може да се контролира унищожаването им, но там вече има изсъхнали. Приложение 6 показва статуса към момента.

Мирише ли на откровен лобизъм и създават ли се съмнения за корупция? – питат от гражданско сдружение „Запазете Бедечка“.

Ако намерението за 8 сгради получи подкрепа, „Запазете Бедечка“ ще държи отговорна цялата администрация и ще извади на показ всички общински съветници, които гласуват за това. Питането в момента е дали става дума за реален опит на общински съветници, или това е игра на администрацията, в която 8-те сгради все пак да минат, но без осезаема щета по имиджа на кмета, например.

Заради всички подобни казуси, „Запазете Бедечка“ организира и ще организира протести до последно, заканват се обществениците. Целта е бързо и справедливо решение, след категоричния Референдум в полза на парка преди 3 месеца.

Гражданската група настоява внесените за сесията на 28-и септември планове да бъдат публикувани на страницата на Общината – за да да се види ясно какво се предлага. Междувременно, голяма верига хипермаркети вече преосмисли намеренията си да строи в парка, а кметът заяви, че нов булевард в зелената площ не предстои да се строи.


image0 (9K)