Представят изложба за възстановяване на паметника на Бузлуджа

Откриването през 1981 г.
Откриването през 1981 г.
Изложба „Бузлуджа – паметта на времето“ представя в Казанлък инициативата за възраждане на монумента, открит на днешния ден – 23 август 1981 – преди 35 години.

В Казанлък е открита изложбата „Бузлуджа – паметта на времето“. На официалното начало на експозицията кметът на града г-жа Галина Стоянова благодари на младия автор – архитект Дора Иванова за възраждане на каузата „Бузлуджа“.

arh_Dora_Ivanova_resized

Изложбата е част от инициативата на община Казанлък и фондация „Проект Бузлуджа“ за опазването на паметника. За първи път проектът е представен в 15 двустранни табла с участието на 10 фотографи, успели да предадат посланията на монументаа в актуалното му състояние. Официалното откриване на грандиозния обект Бузлужда се е състояло преди 35 години, на 23 август 1981 година.

Proekt_Buzludja1_resizedПо време на мултимедийната презентация в изложбената зала на общинския Информационен център на ул. „Искра“ №4 арх. Иванова представи накратко историята на местността, различните варианти за бъдещето на историческия комплекс и своето лично авторско виждане „Бузлуджа да се превърне в български форум за история и изкуство“. Тя определи монумента като част от неразкрития потенциал на Казанлък – град, богат на културно-историческо наследство.


image0 (9K)