Председателят на Общинския съвет участва в заседание на сдружението на общините

През следващата година ще се запази основата, по която се изчислява данъкът, както и ставката. Членовете на Постоянната комисия по регионална политика и местно самоуправление обсъдиха промените в Закона за акцизите и данъчните складове.

„И през 2017 година българските общини ще бъдат най-силната опора на държавността“, подчерта Емил Христов, председател на Общинския съвет в Стара Загора. Той участва в двудневно заседание на Постоянната комисия по регионална политика и местно самоуправление към Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), на която е председател.

Членовете на комисията обсъдиха промените в Закона за акцизите и данъчните складове, засягащи Закона за местните данъци и такси. „През следващата година ще се запази основата, по която се изчислява и сега данъкът, както и ставката, но оставаме скептични към вероятността да бъде изработена нова методика в краткия срок, в който бе гласувано предложението от Народното събрание, а именно – 31 март 2017 г.“, коментира Христов.

В Дневния ред на Постоянната комисия бяха разгледани Законопроекти за изменение на Закона за местното самоуправление и местната администрация.

„Ще възложим на ръководството на НСОРБ да започне процедура за проучване, с която да бъде подготвено актуализиране на Закона за местното самоуправление и местната администрация. Той е изработен през 1991 година, като е променян до момента 44 пъти. Политическата, икономическата и обществената среда са твърде различни към днешна дата и е нужно ЗМСМА да бъде преработен, за да отговаря на времето и потребностите на общините“, коментира Емил Христов. От ПК по регионална политика смятат за добър вариант да бъде приет изцяло нов закон, който да бъде разработен с подкрепа и разбиране от следващото правителство и в синхрон с местните власти.

По време на заседанието бяха обсъдени още Държавен бюджет 2017 г. и бъдещата Стратегия за развитие на жилищната политика в България. Разгледани бяха и възможностите за предоставяне на по-широк спектър от правомощия на общините за подобряване на условията за опазване на обществения ред и движението в населените места.


image0 (9K)