Председателят на Европейската комисия: Много грешат тези, които мислят, че Европейският съюз се разпада

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди, че нито една страна, която е част от Европейския съюз, не може да има самостоятелна политическа тежест в света.

„Тези, които смятат, че е дошло време за разформироване на Европейския съюз, за раздробяването му на части, за разединяването ни, много грешат“. Това заяви Юнкер на конференция за 25-ата годишнина от срещата на върха в Маастрихт, на която бяха положени основите на единната европейска валута.

„Днес представляваме значителна част от световната икономика – 25% от нейния Брутен вътрешен продукт. След десет години този дял ще е 15%. След 20 години нито една страна от Европейския съюз няма да може сама да бъде член на Г-7 (б. ред. групата на най-развитите индустриални държави). Така Юнкер, предупреди популистите „евроскептици“, които заблуждават хората, че щели да живеят по-добре извън Европейския съюз.

„От демографска гледна точка не сме съвсем на изчезване, но намаляваме“, допълни бившият премиер на Люксембург. В началото на 20-ти век европейците са представлявали 20 процента от населението на човечеството. Сега сме 5-6 до 7 процента, а в края на века може би ще сме 4 на сто от 10 милиарда жители на планетата“, отбеляза председателят на Европейската комисия.

Юнкер, който днес навършва 62 години, е присъствал на срещата „на върха“ в Маастрихт на 9 декември 1991 година. Тогава той е финансов министър на Люксембург.

В Маастрихт държавните и правителствени ръководители на 12 европейски страни се споразумяха Европейската общност да се превърне в съюз.


image0 (9K)