Председателят на Европейската комисия с хубава новина, свързана с ваксините срещу опасния коронавирус

Европейската комисия съобщи, че е одобрила договор за доставка на ваксината срещу новия коронавирус на фармацевтичната компания „Модерна“. Тя е лидер в разработването на нов вид ваксини, на основата на информационна РНК.

Договорът предвижда първоначална покупка на 80 милиона дози от името на всички държави от ЕС, с възможност да се закупят още до 80 милиона дози. Решението на Европейската комисия да подкрепи тази ваксина е взето на основата на научна оценка, се отбелязва в съобщението. Досега ЕК е сключила договори за ваксините на „Астра Зенека“, „Санофи“, „Янсен“ и „Пфайзър“.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви днес, че до Коледа може да бъдат направени първите ваксинации в Европейския съюз. Тя предупреди, че страните от ЕС трябва спешно да подготвят своите логистични вериги за разпространението на стотици милиони дози ваксини:

„Държавите членки трябва вече да се подготвят. Говорим за милиони спринцовки, говорим за студени вериги, говорим за организиране на центрове за ваксинация, говорим за обучения персонал, който е там . . . Всичко това трябва да е готово“, каза председателят на Европейската комисия.

Фон дер Лайен заяви пред депутатите от Европейския парламент, че „най-сетне има светлина в края на тунела“. „Първите европейски граждани може вече да са ваксинирани преди края на декември“, убедена е тя.

Европейската комисия има договори с шест потенциални доставчици на ваксини и работи по седма сделка. Споразуменията й позволяват да купи над 800 милиона дози – повече от населението на ЕС, което е около 460 милиона души.

Фон дел Лайен обаче призова европейските граждани да продължат да спазват ограниченията:

„С почти 3000 смъртни случая на ден Ковид-19 е бил причина номер едно за смърт в ЕС през миналата седмица. Болниците продължават да са под натиск, а в някои райони някои интензивни отделения са пренатоварени отвъд възможностите си“, заяви тя.

Председателят на Европейската комисия предупреди да не се разхлабват твърде бързо карантинните мерки, като подчерта, че има опасност от трета вълна на заразата.

 

 

 

 

 

 


image0 (9K)