Председателят на ВСС : Съжалявам, че подкрепих Лозан Панов за този пост

Представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Димитър Узунов, заяви че не е човек на Бойко Борисов. Това изявление бе направено по повод“ SMS общуването“ във ВСС.

Той посочи, че представляващите Висшия съдебен съвет са поискали оставката на Димитър Узунов, но мнозинството я е отхвърлило. Припомняме, че председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов призова представляващия ВСС Димитър Узунов да преосмисли дали да остане на поста. Поводът бе начинът, по който Узунов е определил еднолично кой да се срещне с европрокурорите у нас. Димитър Узунов заяви, че еднолично е посочил хората, които са избрани за срещата с евроекспертите, тъй като е гонел срокове. По думите му два пъти му се обадили от кабинета на министъра на правосъдието да се спази срокът. „Затова поех тази отговорност, но това е формалният повод за тази оставка“, коментира още Узунов в ефира на „Тази сутрин“ по bTV. Според него зад действията на Лозан Панов стои друго лице. Димитър Узунов разказа, че членът на ВСС Калин Калпакчиев е щял да получи хонорар от даден проект, който е на стойност 6 млн., а в документите на проекта пишело, че Узунов е посочен като административен ръководител.

„Лозан Панов бе активиран от Калин Калпакчиев да ми поиска оставката“, категоричен е Узунов. Той отрича, че за срещата с евроексперти са избрани хора, за които има някакво вмешателство. Узунов каза, че неговата предшественичка Соня Найденова също е взимала еднолични решения по подобни въпроси, понеже това било практика. ​Съжалявам, че подкрепих Лозан Панов за този пост, каза в заключение Узунов.

В същото време в ефира на БНТ, министърът на правосъдието Екатерина Захариева, коментира, че напрежението във  ВСС води до намаляване на доверието и демотивиране на прокурорите и съдиите. От друга страна, е нормално да има различни позиции. Въпросът е тогава, когато се стига до спорове за дребни неща, които изместват фокуса от важните неща. По-малко лични емоции и повече работа, това е моят призив към ВСС. Имат време поне малко да балансират нещата, коментира още правосъдният министър. А иначе по-рано вчера, 20.10.2016, с 15 гласа и след двучасов дебат Димитър Узунов, известен от „Янева гейт“ като „човека на Борисов“, остана представляващ Висшия съдебен съвет. „За“ освобождаването му гласуваха осем от членовете на съвета, съобщи „Дневник“. След края на вота, Узунов се обърна към председателя на Върховния касационен съд- Лозан Панов и заяви: „Можехте да ме питате за писмото на европрокурорите, но вие предпочетохте да ми забиете нож в гърба, дълбоко и болезнено“.

Източник:.http://© Actualno.com


image0 (9K)