Председателка на ЦИК е арестувана

Председателката на румънската избирателна комисия Ана Мария Петру е арестувана само три седмици преди парламентарните избори в страната по подозрения за корупция.
Петру е заподозряна, че през 2008-2009 г. е платила 210 000 евро на компания под контрола на съпруга й за услуга, поискана от Централната избирателна комисия.
Агенцията за борба с корупцията е обвинила Петру и за вземането на 50 000 евро от бизнесмен, за да му уреди среща с румънския министър на икономиката.
Адвокатът на Петру каза, че тя е подала оставка от поста си в комисията. Председателят на камарата на депутатите в румънския парламент Флорин Йордаке съобщи, че избирателната комисия временно ще бъде ръководена от един от заместниците на Петру.
Румъния, както и България доскоро се славеше като най-корумпираната страна в ЕС. Но северната ни съседка подобри рейтинга си с над 1100 ареста, извършени от агенцията за борба с корупцията, произнесени присъди и съдебни процеси срещу представители на администрацията, включително на бивш премиер, министри и депутати.

http://BNews.bg


image0 (9K)