Предприятие за преработка на пластмаса отровило рибата в Марица

ДМВР-Пазарджик под надзора на Районната прокуратура в града разследва случай на установени големи количества мъртва риба по поречието на р. Марица, съобщи говорителят на местната полицейска дирекция Мирослав Стоянов.

От Апелативната прокуратура в Пловдив потвърдиха за образуваното досъдебно производство. Назначени са експертизи, резултатът от които се очаква в спешен порядък, пише Епицентър.

Сигналът за открито голямо количество мъртва риба е подаден към 10,30 ч. в Регионалната инспекция за околна среда и води в Пазарджик. Незабавно са предприети действия за изясняване на случая.

На три места по поречието на р. Марица е извършен оглед, в който са участвали окръжният прокурор на Пазарджик Васил Малинов, екипи на ОДМВР, екоинспектори от РИОСВ, Агенцията по безопасност на храните и Басейнова дирекция „Източно беломорски район”.

По данни на шефа на екоинспекцията в Пазарджик Костадин Гешев предполага се, че източникът на замърсяването е пазарджишката фирма „Екоинвест“, която преработва пластмаса. Оттам обаче отричат да имат нещо общо с токсичните води в Марица и отровената риба. Възможно е да има и други замърсители, коментират екоинспектори.

Замърсяването идва от поречието на река Пишманка, затова се вземат проби от водата, за да се установи дали фирмата замърсител е само една.

Първоначалните данни сочат, че рибата е умряла заради изпускането във водата на т. нар. мленки от пластмаса.

Това са неразтворими вещества от пластмасата, които отиват във водата заради неправилна работа на пречиствателните съоръжения, обяснява директорът на екоинспекцията в Пазарджик. Освен след пазарджишкото село Огняново сигнали за мъртва риба във водите на Марица са получени и от Стамболийски и Цалапица.

Информирани са всички институции – МВР, Басейнова дирекция, Районната инспекция по околна среда, Българската агенция за безопасност на храните. Техни представители са били на място, за да проучат всички обстоятелства.

Според областния управител Дани Каназирева има опасност замърсяването да премине в района на Пловдив. „Първоначалните данни говорят за токсично отравяне, затова и предприетити мерки са много сериозни. Изпратили сме съобщения до общините Пловдив и Първомай за да информират и предупредят населението да избягва консумацията на риба от река Марица, както и да ограничи достъпа на хора и животни до водата до изясняване на причините и естеството на замърсяването, коментира Каназирева, цитирана от пресслужбата си.

По думите й подадена е информация към ВиК –Пловдив да се следи качеството на питейната вода и ако е необходимо да се вземат проби от водоизточниците до изясняване на случая.

По случая е сезирана прокуратурата, образувано е досъдебно производство. В момента района се охранява от служители на МВР.

Вечерта прокуратурата съобщи, че са извършени огледи на три места по поречието на река Марица и в четири фирми в района на Пазарджик, на които са присъствали Васил Малинов, окръжени прокурор на Пазарджик, екипи на ОД на МВР, екоинспектори.

По досъдебното производство са извършват процесуално – следствени действия – взети са проби от различни участъци на река Марица, част от рибите са предадени за изследване в специализирана лаборатория, разпитват се свидетели, назначени са експертизи, които да определят вида на замърсяването и причините за измирането на рибата. Правоохранителните органи предупреждават жителите на населените места в никакъв случай да не събират или консумират, под каквато и да било форма мъртвата риба, защото е възможно това да застраши здравето им.

 


image0 (9K)