Предлагат терапия за лечение на доброкачествен рак на гърдата

Терапия за лечение на доброкачествен рак на гърдата предлагат в Университетската болница по ендокринология. Методът е приложен в лечебното заведение още преди 8 години, но досега болницата не е разполагала с пълния обем от необходимата за извършването му специализирана техника. Той лекува посредством ултразвук, който намалява размера на тумора чрез нагряване.

[ad id=“225664″]

Методът първо е започнал да се прилага в Париж, обясни ендокринологът проф. Русанка Ковачева, която въвежда въпросната терапия у нас. Процедурата е с продължителност между 20 минути и час и половина.

„Лично го наричам „лечение от бъдещето“, защото наистина това, което пише в научнофантастичните романи как ще лекуваме от разстояние, ще топим туморите – вече не е някаква фантастика, а една реалност. Методът е наречен ехотерапия. Представлява една ултразвукова методика при която чрез използване на високо интензивни ултразвукови вълни и тяхното фокусиране се получава този ефект. Ултразвукът преминава безпрепятствено през кожата и вече фокусиран в тумора, който ние искаме да лекуваме, и с тази топлина ние лекуваме или образно казано клетките биват разтопени“, обясни Ковачева.

[ad id=“255238″]

За момента терапията е достъпна безплатно за част от пациентите, благодарение на компанията, предоставила апаратурата. За да достигне обаче лечението до всички, е необходимо изготвянето на нова клинична пътека по здравна каса, категорични са медиците.

Източник: dariknews.bg


image0 (9K)