Преди 32 години Чернобил облъчи България

 

На  26 април 1986 г., час и половина след полунощ московско време светът става свидетел на  най-тежката авария в историята на ядрената енергетика По време на тест в реактора инженерите допускат грешка, която предизвиква експлозия в четвърти блок на АЕЦ Чернобил в Украйна. 

[ad id=“225664″]

Непосредствено след експлозията загиват 31 души, а  милиони хора, няколко поколения са засегнати от радиацията.

Евакуацията на хората от района, започва чак 36 часа след инцидента. Заради информационното затъмнение светът, включително и България, научава със закъснение за аварията.

За да не се всява смут и паника сред населението, се забранява информацията за радиационния дъжд да достигне до хората. По преценка на управляващите опасната новина се пази в пълна тайна и населеното на България остава в абсолютно неведение.

[ad id=“263680″]

Поради тази причина тонове продукция, напоена с радиационен дъжд е изкупена от пазара. Консумацията на опасните краставици, домати и марули застрашава живота на населението на България.

Над 600 000 специалисти  са работили по затварянето на реактора и овладяването на всички рискови проблеми.  От тях около 25 000 са починали под 40 година възраст а 200 000 са обявени за инвалиди.

Към момента в засегнатите райони са установени хиляди случаи на непълнолетни деца, страдащи от рак на щитовидната жлеза.

[ad id=“236993″]

32 години по-късно Чернобил се е превърнал в рай за дивите животни, а природата в отцепената зона процъфтява, превръщайки се в същински природен резерват.

Районът около Чернобил ще трябва да остане необитаем в продължение най-малко на 3000 години, казват експертите.

Ново защитно съоръжение бе монтирано над стария саркофаг, с който е покрит разрушеният през 1986 г. четвърти реактор от Чернобилската АЕЦ. Очаква се съоръжението, струващ два милиарда евро да изолира опасната радиация за поне още сто години.
32 години след трагедията оцелели работници положиха цветя на паметника „Героите на Чернобил“ в памет на загиналите.


image0 (9K)