Преди вечерята с Ердоган, Борисов призова за дипломация, мир и разбирателство

„Пристигнах в Анкара, където ще проведа работна вечеря с президента на Турция Recep Tayyip Erdoğan. На летището бях посрещнат от валията на турската столица Васип Шахин“, съобщи премиерът Бойко Борисов на страницата си във Фейсбук. С него е вътрешният министър, бившият министър на културата Вежди Рашидов, както и българският посланик в Турция Надежда Нейнски.

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/2690253837869336/

„Ние имаме нула нелегална миграция и перфектни отношения с нашите съседи Гърция и Турция. Но конфликтът е близо до нас и трябва да вземем незабавно мерки. Не трябва за допускаме нещата да станат много драматични и да повлияят на бизнеса, растежа и туризма. Апелирам за дипломация, мир, разбирателство, както и за незабавно спиране на военните действия“, заяви премиерът Борисов преди отпътуването си от България.

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/2690341584527228/

„В един момент конфликтът между нашите съседи е на лице. Вижда ви се лесно, но никак не е лесно. Всички разговори, които съм провел последните дни, са по искане на моите колеги. Конфликтът в близост до нас влияе. Ние имаме нула миграция. Такива конфликти са голяма бомба за бъдещето – те влияят върху бизнеса, икономиката. Когато имаме и този щам на грипа и коронавируса, този конфликт може да бъде и опасен”, добави той.

Премиерът обяви, че утре сутрин ще съобщи хубава и голяма новина, свързана с отношенията между България и Турция.

„Ние не сме посредници, ние сме държава, кояот може да бъде засегната. Всички ми се обадиха. Някои по два пъти. трябва да проведа 14 телефонни разговора, преди да излетя обратно от Анкара. Макрон ми звъня дори преди да тръгна. Каза ми: „Вярваме ти, подкрепяме те“, добави Бойко Борисов.

 


image0 (9K)