Предизборното повдигане на поувяхналото политическо его на някои политици е жалко…

Предизборното повдигане на поувяхналото политическо его на някои политици е жалко, защото АМ „Хемус“ е най-значимият стратегически обект за Северна България. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова, цитирана от БЛИЦ.

Повод за думите й станаха обвиненията на лидера на ДСБ Радан Кънев, че управляващите са подарили първия лот на магистрала „Хемус“ на съдружието ГЕРБ-ДПС. По думите й една част от отпуснатите на АПИ 22 880 400 лв. почти 6 млн. лв., е сумата за авансовото плащане при сключване на договор за строителство за изграждането на АМ „Хемус“ в участъка от Ябланица до Боаза.

„Индикативната стойност на решението за избор на изпълнител е 55 млн. лв. без ДДС. Предвиденото авансово плащане съответно 10 % от сумата или малко под 6 млн.“, поясни Павлова. По думите й останалите суми до 23 млн. са 10% авансово плащане за следващия участък от автомагистралата, по която се очаква тръжна процедура в следващите дни и седмици. „Там индикативната стойност на строителството е 133 млн. и съответно 10% – 13 млн. лв. са предвидените авансово средства за сключване на договора и изпълнението на следващия участък, по който все още няма изпълнител“, каза министърът в оставка. Павлова уточни, че тълкуванието, че 23 млн. лв. са отпуснати за първия лот е невярна.

„Това са опити за манипулации, внушения. Опит да се опорочи и омаскари името на правителството и Пътната агенция. Това е открита процедура, която е съгласувана с Агенция по обществени поръчки“, категорична бе министърът в оставка. По думите й 11 са кандидатите са участвали в процедурата, а от тях 10 са допуснати за отваряне и на финансова оферта. „Това, че в крайна сметка имаме избран един, това е най-естественото нещо“, посочи Лиляна Павлова. Тя каза още, че цената, по която е предложено решението за избор на изпълнител, е значително по-ниска и от предния път.


image0 (9K)