Предвиждат увеличение на минималната пенсия от юли

Надзорният съвет на НОИ одобри проекта за промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. Според него се предвижда от 1 юли 2017 година минималната пенсия да се повиши от 161,38 лв. на 180 лв., което представлява увеличение от 11,5 на сто.

От 1 октомври 2017 година минималната пенсия ще достигне 200 лв, което е увеличение от 11,1 на сто.

В резултат на промяната със същите проценти ще се повишат минималните размери и на останалите пенсии за трудова дейност, които се определят в процент от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст.

Това са пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, пенсиите за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест и наследствените пенсии. Общата сума на средствата за двуетапното увеличение на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст е около 100 млн. лв. за 2017 година.

Надзорният съвет на НОИ утвърди и проект на Постановление на Министерския съвет за определяне на нов размер на социалната пенсия за старост, която от 1 юли 2017 година ще се увеличи от 118,14 лв. на 120,98 лв.

В резултат на предложената промяна ще се повишат и размерите на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност – пенсията за военна инвалидност, пенсията за гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия, както и добавките към пенсиите, които се определят в процент от социалната пенсия за старост.


image0 (9K)