Предвидените за понеделник протести на превозвачите се отлагат

В понеделник няма да има национален протест на превозвачите. Това стана ясно след среща на браншовите организации с премиера Бойко Борисов и министри.

Тол системата ще стартира от 1 март, но с по-ниски тарифи, предложени от превозвачите. След три месеца – на 1 юни, ако приходите не са очакваните от държавата, таксите за ползване на пътищата от тежкотоварния превоз ще се повишат.

От обхвата на тол системата ще отпаднат и второкласните пътища поне до юни по настояване на превозвачите. Такса ще се плаща само за магистралите и първокласните пътища.

Министър Петя Аврамова обясни след срещата за направения компромис с по-ниските такси и по-малкия обхват.

Министърът Аврамова информира още, че тарифата е разбита както на класове пътища, така и на еврокласове транспортни средства. Конкретните цифри ще станат известни в понеделник.

Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи съобщи след срещата, че е било постигнато потвърждение за инкриминирането на нерегламентирания превоз, като премиерът е уверил, че това ще бъде направено във възможно най-кратки срокове. По отношение на единния орган за контрол също има разбирателство.

bnr.bg


image0 (9K)