Преглед вкъщи: 10 неща, за които всяка жена трябва да следи

За да се грижим за здравето си, са нужни усилия и постоянство. Освен балансиран хранителен режим и редовни упражнения, не трябва да забравяме още нещо много важно – редовни профилактични прегледи. Някои от тях задължително се правят в лекарските кабинети, но има други прости проверки, които жените могат да направят и вкъщи, за да са убедени, че всичко със здравето им е наред, пише сайтът Netdoctor, цитиран от социалната мрежа за здраве credoweb.bg.

[ad id=“225664″]

Ето и 10-те неща, за които жените трябва да се преглеждат всеки месец в комфорта на своята баня:

  1. Венци
    Това е един сравнително лесен тест. Макар че прегледът на самите зъби е труден и обикновено се нуждаем от рентгенова снимка, спокойно можем да се огледаме за някаква промяна в движението на зъбите, съветва британският зъболекар д-р Ричард Марк. Дали някой зъб не изглежда по-подвижен? Има ли кървене след миенето на зъбите с четка?
    Всякакво движение на зъб или пък редовно кървене на венците може да означава периодонтит – заболяване на венците. Така че при тези признаци веднага отидете на преглед при зъболекар.

Внимавайте също така и за всякакви бучки по венците, особено близо до основата на зъбите. Те биха могли да показват абсцес или хронична инфекция. Създайте си навика да опипвате редовно венците си с езика или с пръст след измиване на зъбите. 

  1. Мека тъкан
    Тя също се намира в устата ви, обяснява д-р Марк. Веднъж месечно, след като си измиете зъбите, застанете пред огледалото, отворете устата си и огледайте вътрешността на бузите, като внимавате за бели петна. 
    Те биха могли да са симптоми на лихен планус – възпалително заболяване, което засяга кожата и устната кухина. Среща се по-често при жените.

Следващата стъпка е да опипате бузите си с пръсти, като търсите наличието на бучки. Те може да означават, че имате недостиг на витамини, но може да става въпрос и за някоя рядка форма на орален рак.

Накрая, повдигнете езика си и погледнете в основата му, докато сте пред огледалото. Долната част на устата е най-често срещаното място, където се развиват бучки. Наблюдавайте и различните пъпки или пришки по устните. Ако са упорити и продължават да се виждат и след 2 – 3 седмици, потърсете съвет от вашия общопрактикуващ лекар. В много редки случаи може да става въпрос и за рак на кожата. 

[ad id=“236993″]

  1. Челюст
    Вашата лицева челюст може да се движи както нагоре – надолу, така и настрани. Тя е по-сложно устроена от останалите стави в организма ви. Затова, ако усетите прищракване или клопане, докато отваряте и затваряте устата си, това може да е знак за съществуващ проблем.

Поставете по един пръст от двете страни на лицевата челюст, пред ушите. След това отворете  и затворете устата си, после внимателно я раздвижете встрани. Ако чуете или почувствате щракане, това може да е симптом за различни неща  – от скърцане със зъби нощно време до артрит или по-сериозен проблем с лицевата челюст. Ако установите подобно нещо, говорете със зъболекаря си.  

  1. Гърди
    Няма категорично правило за това как да преглеждаме гърдите си. Важното е да го правим редовно – приблизително веднъж в месеца, при това цялостно, съветва д-р Люк Пауълс.
    „Започнете, като застанете пред огледалото с отпуснати покрай тялото ръце. Първо огледайте дали има промяна във вида на гърдите – например промяна в цвета, формата, възникнала наскоро асиметрия, изкривяване или подуване, набръчкване или пък подутина. 
    Проверете също така зърната си и дали има промяна в позицията им. Също така дали са хлътнали и дали са променили цвета си. 

С помощта на първите два пръста на противоположната ръка опипайте всяка гърда с въртеливо движение. Опипайте също и под мишниците. Внимавайте за появата на всякакви флуиди – вода, мляко или кръв. Легнете на леглото и отново опипайте гърдите си. Смяната на позицията може да покаже различни неща.

Редовно преглеждайте гърдите си, тъй като ранната диагностика е от ключово значение при рака на гърдата.

  1. Урина
    Независимо от това колко сте заета, това е много проста проверка, която всяка дама може да направи. Тъй като жените са по-застрашени от уринарни инфекции в сравнение с мъжете, много е важно те да са добре хидратирани. Ако една жена не приема достатъчно течности, това увеличава риска от инфекции, обяснява д-р Пауълс.

Важно е да се следи цвета на урината. Ако е бледожълта, с цвят на слама, значи, че сте добре хидратирана и всичко е нормално. Ако потъмнее обаче и цветът повече наподобява оранжево, това често е знак, че трябва да пиете повече вода. Започнете възможно най-скоро.  

[ad id=“236999″] 

  1. Коса и нокти
    Изтъняването на косата може да показва по-голям проблем като например дефицит на желязо или проблем със щитовидната жлеза, който като цяло се среща по-често при жените.
    “Макар че изтъняването на косата често е част от процеса на остаряване, то може също да е знак, че започва процес на женско оплешивяване. Възможно е причината за това да е и синдром на поликистозните яйчници. В този случай може да забележите и че започва окосмяване на необичайни места, наддаване на тегло, поява на акне или някакви промени в менструалния цикъл“, обяснява д-р Пауълс.

Не трябва обаче да следим само косата. Добре е да наблюдаваме и ноктите си. Ако започнат да променят цвета си, може да става въпрос за дефицит на желязо или за гъбична инфекция. Ако забележите промени и не сте сигурни каква е причината, говорете с личния си лекар.  

  1. Менструален цикъл
    Ключово е да се следи за отклонения в менструалния цикъл, смята д-р Пауълс.

Двете най-важни неща, за които трябва да се следи, са кървене между отделните цикли и кървене след полов акт. Това може да е знак за инфекция или за рак на матката. Разбира се, може да става въпрос и за друг случай. Ако сте започнали да вземате комбинирани хапчета за контрацепция, може да се появи кървене между циклите. Освен това може да има и кървене след настъпването на менопаузата“.
Ако обаче забележите някакви промени като например нерегулярен цикъл, когато сте на хапчета, или пък кръвотечение, което е обилно и има мирис, говорете с личния си лекар възможно най-скоро. 

  1. Бенки
    В идеалния случай всички ние трябва да минаваме на преглед при дерматолог веднъж годишно. Добре е също така сами да проверявате кожата си веднъж месечно. Нуждаете се само от няколко огледала.

Добре е да го правите в началото на всеки месец, след като вземете баня. Застанете права пред огледало, в което да се виждате в цял ръст. Огледайте кожата от главата до краката си, после се обърнете и се огледайте отзад с помощта на второ огледало.

Следете за промени по кожата си и за появата на нови бенки. Следете също така за бенки с неравна форма, наблюдавайте тези, които са по-големи от ½ см.

[ad id=“237001″]

  1. Пъргавина
    Според Тим Блейки, физиотерапевт и личен треньор, има един много прост тест, който всеки трябва да си направи. „Бразилски лекар създаде прост тест, който може доста точно да предскаже дали сте застрашен от ранна смърт. Единственото, от което се нуждаете, е малко място“.

Сядате долу на земята с кръстосани крака. След това трябва да се вдигнете от тази позиция. Условието е обаче да не използвате никакви подпори. Не може да използвате ръцете си, мебели или пък да застанете на колене.

Всеки път, когато си помагате с нещо при ставане, точките ви се намаляват, като започвате от 10. Тези, които имат по-малко от 8 точки, са по-застрашени да умрат в следващите 6 години в сравнение с тези, които имат повече точки.
Разбира се, не трябва да се отчайвате. Тестът доказва, че мобилността – пъргавина и гъвкавост, е важна, когато става въпрос за дълголетие. Така че бъдете активни и не преставайте да се упражнявате. 

  1. Очи
    Сухотата в очите е един от най-често срещаните проблеми, от които се оплакват хората. А тъй като повечето от нас се взират в екрани по цял ден, симптомите бързо могат да станат непоносими, обяснява британската офталмоложка Сара Фарант.

Проблемът „Сухо око“ се появява, когато очите ви нямат достатъчно слъзна секреция или пък тя се изпарява прекалено бързо. Тогава очите се зачервяват и стават воднисти, като че ли в тях има песъчинки. Обикновено с напредването на деня положението се влошава. Сред най-често срещаните причини са твърде много време пред компютъра, възраст, контактни лещи, времето и централното отопление“.

Начинът да откриете дали имате сухо око е прост – гледайте втренчено в предмет пред себе си възможно най-дълго. Ако изпитате дискомфорт или нужда да мигнете преди 10-ата секунда, може би имате проблем с очите. Макар че е най-добре да се посъветвате с офталмолог, може да облекчите сухите си очи, като правите редовни почивки, когато работите с компютър, и използвате подходящи овлажняващи капки. 

Още полезни статии четете на адрес: www.credoweb.bg.


image0 (9K)