Превръщат бившия ресторант „Аязмото“ в Център за православно историческо наследство

След реконструкция и преустройство сградата на ресторант „Аязмото“ в Стара Загора ще се превърне в Център за православно историческо наследство с природо-научна сбирка и музей на митрополитите.

Днес в сградата на Старозагорската митрополия Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан и кметът Живко Тодоров подписаха договор, с който Община Стара Загора дарява бившия ресторант „Аязмото“ на митрополията. Това стана пред журналисти в присъствието на председателя на Общинския съвет Таньо Брайков, областния управител Гергана Микова и заместник-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова.

Архитект Петър Влахов представи идейния проект за ремонт на сградата със застроена площ 832 кв. м и разгъната застроена площ 2086 кв.м. Земята, върху която е построен ресторанта, е общинска, с отстъпено право на строеж. Сградата е построена през 1971 година. Срокът за изпълнение на целия проект е 10 години. Ако не се изпълнят условията по дарението имотът ще бъде върнат автоматично на община Стара Загора.

С Решение на Общински съвет Стара Загора от 31.01.2018 г., Общинският съвет даде съгласие да бъде дарен на Старозагорската митрополия имот частна общинска собственост, при условие да се изготви и внесе в община Стара Загора идеен проект за преустройството на имота. В сградата ще бъде изграден църковен музей с природонаучна част, свързана с флората и фауната на парка и с неговата история.

Към настоящия момент сградата на ресторант „Аязмото“ е с разрушени вътрешни преградни зидове, фасадите са частично разрушени, липсва дограмата, но носещата конструкция не е компрометирана, установили назначените две технически експертизи. Обектът е собственост на Община Стара Загора от края на месец юни 2013 г., преди това бе на бизнесмена Стойчо Кълвачев, който пък го закупи от собственици след приватизация. След фалита на фирмата на Кълвачев, обектът бе обявен за продажба на търг от съдия изпълнител. Община Стара Загора го откупи за 285 000 лева.

Митрополит Киприан припомни днес, че още през 1991 г. митрополит Панкратий е поискал да бъде възстановен статутът на т. нар. ресторант „Аязмото“. „Ето, с благословията на Свети Игнатий, днес се осъществява тази мечта, да поискаме от екипа на кмета на Стара Загора Живко Тодоров да бъде оправена тази несправедливост. Радвам се и съм удовлетворен, моля се на Бога да имаме сили да преобразим това място и да бъде в полза на нуждите на старозагорци.“, добави той.

Православната църква е тази, която трябва да обединява нашето общество, независимо от възгледите. Уверявам ви, че с областна администрация, с Община Стара Загора и с Общинския съвет имаме безкористни чувства и мисли към нашия град. Надявам се, че вътре ще се получи нещо хубаво, което да съчетава духа на Дядо Методий и залесения от него Ахмак баир, в едно с вярата. Уверявам ви, че през всичките тези години, проверихме архивите на Старозагорската митрополия, нотариалните актове на закупените имоти съществуват и са в нашата канцелария, а копия има и в общината. Нека Бог да помага и този парк да остане в полза на старозагорци и мисълта ни за Дядо Методий да е жива. Нека минавайки през това сакрално място бъдем с обич в сърцата, както ни зовеше той – да усещаме тихия повей на вярата.“, каза още владиката.

Кметът Живко Тодоров примни, че на организираното преди няколко години обществено обсъждане, най-ясно подкрепената идея от старозагорци бе да се изгради точно такъв културен център и музей. „Ние, като община, сме твърдо против там да бъде отново заведение, защото в града има достатъчно, а там не е мястото за подобен обект. Особено сега след реконструкцията, духът е съвсем различен. Не трябва да влизат автомобили. Имаме такова предписание. Затова, предаването на Митрополията на това място, считам като най-разумното и най-доброто за града ни, а именно да възстановим духовния характер на тази сграда. Благодаря на арх. Влахов, който изготви идейния проект точно в този стил. Благодаря и на Старозагорския митрополит, който работи така, че да следва стъпките на своите прешественици. Затова тази идея намери подкрепата си в Общинския съвет. С оглед на факта, че младите хора и децата ще могат посещават този обект и да придобиват знания е още една положителна страна. С общи усилия може да се случи нещо наистина хубаво на върха на Стара Загора.“, каза градоначалникът.

Сградата се преустройва като входът от парковата алея, преминаваща източно от сградата се запазва, оформя се атриум с място за рецепция и открито стълбище към останалите експозиции. В близост до входа ще бъде позиционирана конферентна зала, ще има и три експозиционни зали, разположени около атриума. Те са предвидени за експозицията „Православно историческо наследство ІІ-ХХІ векове“. Проектът отрежда експозицията „Старозагорски митрополити“ да бъде настанена в една експозиционна зала. Предвиден е асансьор за посетители с увреждания.

На долното ниво ще бъдат разположени две експозиционни зали за природо-научна сбирка, в която ще се представят флората и фауната в парк „Митрополит Методи Кусев“ и една зала за „История на създаването на парка“. Там е предвиден и магазин за сувенири, свързани с парка, както и дребноразмерен разсад на дървесни и храстовидни видове от флората на парка, а в центъра на сградата ще бъде посадено дърво.

В сутерена ще се разположат склад за икони и църковна утвар, реставрационна работилница и лятна градина, която се предвижда да бъде оформена в стила и в най-добрите традиции на старозагорските дворове. Идеята е да се превърне, заедно със съществуващата околна растителност, във външна експозиция като функционално се приобщи към цялостното благоустрояване и съществуващата малка сцена.


image0 (9K)