Празник на шахмата в Стара Загора

Празник на шахмата в Стара Загора! В шах клуб „Траяна“ се игра традиционният турнир, в който се включиха 47 любители на древната игра, от които 34 деца и юноши.

Понеже желаещите бяха доста повече от броя на наличните маси, се наложи разделяне и последователното провеждане първо на турнир А – с начинаещите деца, а след това на турнир Б – с напредналите деца и възрастните.

В турнир А убедително и с пълен актив от точки победи ученичката от Математическата гимназия Никол Стойнова. Сребърният медал изненадващо спечели младата надежда на клуба Константин Фотиадис, само на 7 години! Трети с равен брой точки с Константин, но с по-слаб допълнителен тай-брейк показател, завърши Огнян Чемеляров. От момичетата след Никол, най-добре се представи Зорница Кардашлиева от „Тракийско конче“.

На награждаването бяха връчени купите, медалите, шоколадите и др. подаръци за всички участници.

Веднага след това започна турнир Б, където битките бяха дълги и оспорвани до самия финал. В крайна сметка се наложи 20-годишният Йордан Митев, възпитаник на шах клуба и понастоящем студент по математика в най-стария немски университет Хайделберг. Със същия брой точки, но с по-слаб тай-брейк показател, на второ, трето и четвърто място останаха Гинчо Гочев, Константин Дзанев и Никола Нешев (държавният индивидуален училищен шампион до 15 г.).

Специалните награди за класиране във възрастовите групи спечелиха: Кристиан Христакиев до 14 г., Крум-Петър Кисьов до 12 г., Радмил Георгиев до 10 г. и Денис Колева при момичетата.


image0 (9K)