„Правно-техническа корекция“. ГЕРБ събраха 104 подписа за нова конституция

Преговорният екип на ГЕРБ включва депутатката Менда Стоянова, председателката на парламента Цвета Караянчева и шефката на парламентарната им група Даниела Дариткова

Партия НФСБ ще се подпише под проекта на ГЕРБ за нова конституция, а от ВМРО са “съгласни със свикване” на Велико народно събрание (ВНС), но имат условия, от които твърдят, че няма да се откажат. Така изглежда политическият резултат от първия кръг разговори, проведен във вторник от формацията на Бойко Борисов.

Целта на консултациите е ГЕРБ да намерят подкрепа за предлагания от тях план за „рестарт“, който включва свикването на Велико Народно събрание и приемането на нова конституция.

Аритметиката сочи, че след днешните разговори управляващите разполагат със 104 от необходимите им 120 подписа, с които може да се внесе проектът на нова конституция. Внасянето му може впоследствие да се ползва като основание за свикване на ВНС.

ВМРО и НФСБ са заедно в коалиция “Обединени патриоти”. Под тази форма те са официалният коалиционен партньор на ГЕРБ. “Обединени патриоти” имат общо 21 народни представители. През изминалите дни обаче партията на Борисов реши да проведе разговори не с коалиционния си партньор, а с всяка от съставляващите го формации поотделно. Така се стигна до ситуацията, в която НФСБ декларираха, че техните деветима народни представители ще се подпишат под проекта на нова конституция, докато 12-те депутати на ВМРО ще настояват първо в него да залегнат техните искания и едва след това да го подкрепят.

Във вторник беше обявена предварително среща и с депутатите от „Атака“, които също бяха част от „Обединените патриоти“. После обаче те напускаха парламентарната група и сега са независими. Разговорите с тях бяха отложени. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова каза, че “независимите депутати, имащи отношение към подкрепата на правителството, имат нужда от още време, за да се запознаят с проекта и да вземат своето решение“.

I Срещата с ВМРО

На първата среща с ГЕРБ депутатите от ВМРО Искрен Веселинов и Юлиан Ангелов бяха поставили десет искания на партията за промени в проекта. От страна на ГЕРБ в разговорите участваха председателят на парламента Цвета Караянчева, шефът на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова и депутатът Менда Стоянова. Тогава стана ясно, че сред исканията на ВМРО са добавяне на преамбюл към конституцията, в който, освен да се говори за национално единство, да се казва, че държавата трябва да има роля при утвърждаването на националната идентичност.

ВМРО имат искане и за ограничаване на законодателната инициатива на съдебната власт до засягащите я закони; даване на възможност за внасяне на законопроекти от страна на президента; въвеждане на задължително гласуване с образователен ценз. Партията настоява в основния закон да бъде записано, че бракът е само между мъж и жена.

От партията на Красимир Каракачанов искат още връщане на военната служба, безпрепятствено посещаване на страната от хора с български произход; обвързване на задължителността на образованието с резултати; подкрепа за грамотната раждаемост, както и детайлизиране на текста за българския герб.

От ГЕРБ се съгласиха, че в конституцията трябва да има преамбюл, но какво точно ще се включи в него остава неясно.

По думите на Даниела Дариткова проектът на ГЕРБ ще претърпи “правно-техническа корекция”.

По неофициална информация редакцията на проекта на партията на Борисов ще приключи в петък. Тогава, или в началото на идната седмица, се очаква нова среща с ВМРО, а след това и среща с независимите депутати от “Атака”.

I Срещата с НФСБ

За разлика от колегите си от ВМРО, патриотите от НФСБ бързо се съгласиха да подпишат проекта, предлаган от ГЕРБ.

От името на лидера Валери Симеонов в разговорите участваха двама депутати – Валентин Касабов и Борис Ячев. Според тях “в такива мрачни дни идва време за велики дела и Велико Народно събрание“. Затова партията е готова да подпише проекта на ГЕРБ. От НФСБ уточниха, че в него са включени техни стари предложения – намаляване на броя на депутатите и възможност за индивидуална конституционна жалба.

ГЕРБ и партията на Валери Симеонов са се разбрали да запазят “три фундамента в конституцията”: за националната държава; за това, че официалният език е български и че традиционната религия е православието.

Ячев и Касабов казаха, че също имат искания, които ще настояват да залегнат в новия основен закон, ако се стигне до Велико Народно събрание. Според тях е важно да се запише в него, че минималната пенсия е 70 на сто от минималната работна заплата, че трябва да има образователен ценз за гласуване и че трябва да се регламентира общественополезен труд.

I Какво предстои

Амбицията на ГЕРБ е да бъде спазен предварително обявеният от партията срок за внасяне на новия конституционен проект, каза Дариткова. Датата, която формацията назова преди седмици, беше втори септември.

Дотогава, освен още разговори с ВМРО и с Атака, ГЕРБ ще трябва да се срещнат с “Воля” на Веселин Марешки и с ДПС. Марешки вече заяви, че партията му няма да подпише проекта, но ако управляващите съберат нужните подписи, ше участват в дебатите. От ДПС нямат решение по темата и ще се съберат на заседание на 1 септември. БСП са решили, че няма да подпишат предложението, нито ще участват в консултации.

Ако успеят да съберат 120 подписа, ГЕРБ ще внесат предложението. От този момент започва да тече срок между два и пет месеца са обсъждане на текстовете. След това те ще се гласуват. За да се свика Велико Народно събрание, проектът трябва да получи подкрепата на минимум 160 народни представители. Такъв развой е невъзможен без ДПС да подкрепи ГЕРБ, тъй като БСП имат решение, че няма да участват в гласуването.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 


image0 (9K)