Правителството реши: От 1 януари влизат в сила уикенд винетки

От 1 януари 2019 година водачите на моторни превозни средства до 3.5 тона могат да ползват и уикенд винетка. Тя ще струва 10 лева и ще важи от 12.00 часа в петък до 23.59 часа в неделя. Останалите цени на винетни такси остават непроменени. Няма да се променят цените на винетните такси и за тежкотоварни превозни средства – те ще важат до 16 август 2019 година, когато влиза в сила тол системата и ще преминат на тол такса.

Въвеждането на уикенд винетката ще облекчи водачите, които пътуват по републиканската пътна мрежа по-рядко.

С промяната се дава възможност водачите на моторни превозни средства с чуждестранна регистрация да плащат определените в евро такси в левовата им равностойност.

В Тарифата за таксите, които се събират от Агенция „Пътна инфраструктура“, е определен и размерът за компенсаторната такса, която ще се заплаща от нарушителите, които ползват републиканската мрежа без платена пътна такса. За шофьорите на превозни средства над 12 тона тя ще бъде 175 лв., за пътните превозни средства между 3,5 и 12 тона – 125 лв., а за леките автомобили до 3,5 тона – 70 лв.

Компенсаторната такса е междинна санкция към лицата, които не са платили дължима винетна такса, а ползват пътната мрежа в страната. Това е таксата, която се заплаща с цел избягване на административни санкции.


image0 (9K)