Правителството предлага връщане на 7, 8 и 12 клас в училище и отваряне на ресторанти

Министерствата на здравеопазването и образованието обсъждат поетапното връщане на учениците в класните стаи, стана ясно в понеделник. Зам.-министърът на образованието Таня Михайлова обяви, че първите, които ще се завърнат към присъствена форма на обучение, са учениците от 7, 8 и 12 клас. Очаква се това да се случи на 4 февруари.

“Безспорно важни са всички класове, но 7, 8 и 12 излизат със сигурност на предна линия. Тази възможност дискутирахме днес с ясното съзнание, че има още време”, каза тя пред БНТ. По нейни думи се обсъждат различни варианти, включително и ротация между присъствено и онлайн обучение.

Малко по-късно министърът на здравеопазването Костадин Ангелов обяви, че това не са окончателни решения, а все още се обмисля как точно да се подходи. Заповед за начина, по който ще продължи учебният процес през февруари, се очаква през следващата седмица.

I Заплахи и ултиматуми от ресторантьорите

В понеделник социалният министър Деница Сачева обяви и намерението на правителството да започне поетапно разхлабване на мерките, свързани със затварянето на заведенията и ресторантите, както и по отношение на работата в курортите. По нейни думи отварянето на заведенията може да започне след средата на февруари.

В същото време председателят на Българската асоциацията на заведенията Ричард Алибегов заяви, че при отказ за разхлабване на мерките след 1 февруари е възможно ресторантите да започнат работа без разрешението на здравните власти.

“Ако до 2 седмици не се вземе решение за отваряне на нашия сектор, тъй като ние сме на последно място по заболеваемост в Европа, ние няма накъде да паднем повече – ще приложим италианския модел. Всички заведения ще отворят в един ден и ще работят оттук-нататък“, каза той в телевизионно интервю, цитирано от организацията му.

Подобни позиции изказаха и други браншови организации от сектора.

По темата здравният министър Костадин Ангелов заяви, че в момента приоритетите за властите са здравето, образование и спорта, а не ресторантьорският бизнес.

“Това, че някой може да заяви на най-силен глас исканията си, не означава те да бъдат удовлетворени”, каза той в допълнение.

На 27 ноември България въведе по-строги мерки за борба с коронавируса, като затвори молове, заведения, ясли и детски градини. Учениците преминаха към дистанционни форми на обучение. От 4 януари децата до 4 клас се върнаха обратно в час, а яслите и детските градини отново заработиха.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)