Правителството в оставка праща нови 100 чиновници на работа в Брюксел

Повече от 100 държавни чиновници заминават от началото на следващата година в Постоянното представителство на България в Брюксел. Това става ясно от решение на Министерски съвет, което е взето неприсъствено на 28 ноември. Решението не е мотивирано, но вероятно допълнителната бройка в представителството ни в Брюксел е свързано с предстоящото председателство на Съвета на ЕС, съобщи offnews.bg.

С решението на правителството администрацията в Брюксел набъбва точно със 104 души, 100 от които представляват „допълнителни временни бройки“. Техният престой в Белгия ще бъде от началото на следващата година до 30 септември 2018 г.

Най-голям брой на допълнително командированите има от Външно министерство – 36 души, от които 14 са дипломатически служители, а 22 са административни и технически служители, в това число секретар-координатори. Впечатление прави, че въпреки очертаващата се бежанска криза, в графата „Миграция и убежище“ Държавната агенция за бежанците ще прати само един служител. Допълнителен представител в Брюксел ще имат и от ДАНС.

Четирима души допълнително отиват като дипломатически служители и с тях общият брой на новите бройки става 104. Общата численост на командированите в Брюксел от 114 до този момент, сега вече ще бъде 218 души.

Тези служители ще получават освен редовните си заплати, но и „допълнителни възнаграждения“ и командировъчни при задграничен мандат, като средствата ще са за сметка на съответните министерства и ведомства. Парите за издръжката, оборудването, поддържането и използването на сградата на Постоянното представителство също идват от бюджетите на съответните министерства.


image0 (9K)