Правителството на Словакия обяви награда от 1 милион евро

Управляващите в Словакия обявиха награда от един милион евро за всеки, който помогне на властите да разберат – кой стои зад убийството на словашки разследващ журналист и неговата приятелка. Те бяха открити мъртви в дома си, предаде агенция „Асошиейтед прес“.

[ad id=“225664″]

Журналистът Ян Куцияк е работил за електронното издание „Актуалити“ (aktuality.sk). Неговите репортажи са били посветени основно на случаи на данъчни измами, пише m.dnevnik.bg. Според полицейския началник Тибор Гашпар най-правдоподобната версия, по която работи следствието, е че убийството е свързано с работата на Куцияк. „В Словакия никога не е имало такава атака срещу журналист„, коментира Гашпар.

Междувременно германското издателство „Аксел Шпрингер“, което притежава новинарския сайт, отбеляза, че има „обосновано подозрение“ за връзка между убийството му и работата на журналиста. От компанията заявиха, че ще съдействат на словашките власти в разследването на случилото се.

[ad id=“236993″]
Куцяк беше известен в Словакия с работата си по случаи на предполагаеми измами сред предприемачи, свързани с управляващата партия в страната.

[ad id=“236999″]
Последната по-гръмка история на Куцяк е публикувана на 9 февруари. Тя е свързана с подозрения за данъчна измама, свързани със строежа на луксозен жилищен комплекс в Братислава. Заради този случай имаше протести през миналата с искане за оставката на вътрешния министър Роберт Калиняк заради връзките му с разследвания строителен предприемач Ладислав Бащернак, пише „Ройтерс“.

[ad id=“263680″]
Малко след новината за убийството местни медии писаха в социалните мрежи, че към полицията напоследък е имало обвинения, че скандали, свързани с управляващите, не се разследват достатъчно добре в Словакия. Началникът на полицията Гашпар обаче заяви, че силите на реда не могат да носят отговорност за убийството, тъй като Куцяк не бил искал специална защита.

[ad id=“218001″]
Колеги на Куцяк са изразявали притеснение от многократни заплахи, отправяни срещу него от предприемача Мариан Кочнер, който също е бил разследван от убития журналист.

m.dnevnik.bg


image0 (9K)