Правителството на Германия подготвя промяна на изискванията за старите дизелови автомобили

Правителството в Берлин обсъжда възможността за облекчавене на ограниченията за вредните емисии от дизеловите автомобили. Това пише изданието „Шпигел“, което цитира анонимни източници, близки до управляващите.

Авторитетното списание твърди многозначително, че автомобилният гигант BMW стои зад тази инициатива.

Политиците в Германия първоначално решиха, че старите автомобили трябва да бъдат модернизирани така, че да не отделят повече от 270 милиграма азотен оксид на километър пробег. За по-старите коли, които не покриват тези стандарти, може да бъде наложена забрана да се движат в много германски градове. Експерти очакват лимитът да бъде повишен до 350 милиграма азотен оксид на километър пробег.

Стандартът „Евро 5“ е 180 милиграма азотен оксид на километър пробег, за да бъде регистриран даден автомобил, пише „Шпигел“. Нарушенията от страна на „Фолксваген“ разтърсиха световната автомобилна индустрия. През 2015 година беше разкрито, че чрез специален софтуер те са манипулирали тестовете на корите така, че да изпълняват ограниченията за вредните емисии.

„Даймлер“ и другите автомобилни гиганти обещаха да платят ремонт – на стойност до 3000 евро, за всяка кола, която не покрива екологичните стандарти.


image0 (9K)