Правителството кандиса, предложи корекция на решението си за Пирин

Предлага се до приемането на нов план за управление на националния парк екоминистърът да не одобрява и да не дава съгласие за извършване на каквото и да е строителство

[ad id=“263680″]

Членове на коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ получиха по електронна поща от Министерски съвет проект за решение на правителството, касаещо изменение на точка 2 на решение 823 на Министерски съвет от 28 декември 2018 г., а именно – какво ще се направи при евентуалната поява на инвестиционно намерение за втори кабинков лифт в ски зона Банско в Национален парк Пирин, съобщиха от коалицията.

С редакцията се предлага до приемането на нов план за управление на националния парк министърът на околната среда да не одобрява и да не дава съгласие за извършване на каквото и да е строителство в границите на зона III – зона за туризъм, и затворената от външните й граници зона IV (за сгради и съоръжения) с изключение на обектите на втората кабинкова линия. Това обаче не отменя другото решение на кабинета – за отваряне на 48% от парка за застрояване.

В отговор на това писмо от правителството коалицията „За да остане природа в България“ изпрати следния отговор:

„Предложеното изменение на решение 823 на Министерски съвет не може да реши проблемите от нарушаването на българските закони и европейските директиви, не само защото не е обвързано с отмяна на решение 821, но и защото в него съществуват термини без ясни определения и значение като „включените в нейната цялостна система подсистеми и инфраструктура“ или „и в затворената от външните й граници зона ІV – Зона на сгради и съоръжения“.

Коалицията „За да остане природа в България“ би могла да участва в диалог за намиране на законосъобразно решение, както и за спиране на разделението сред българските граждани, породено от решението на Министерски съвет, само ако той е публичен.“

Утре в 9 часа коалицията „За да остане природа в България“ ще внесе по символичен начин още веднъж трите си искания до правителството, които включват отмяна на решението за отварянето на Пирин за застрояване, оставка на екоминистъра Нено Димов и разкриване на реалния собственик на ски зона Банско. В четвъртък ще има и нова вълна от протести в София и други градове.

Коалицията „За да остане природа в България напомня, че „всички членове на Министерски съвет, включително министър председателя Бойко Борисов са непосредствено информирани от нас за нарушенията на европейските директиви и българските закони и предвиденото в решение 821 на Министерски съвет, мащабно застрояване на Национален парк Пирин. Всяко тяхно действие и бездействие и публично разпространение на невярна информация остава тяхна лична гражданска отговорност и хвърля сянка върху авторитета на институцията“.

 


image0 (9K)