Правителствата по целия свят получиха апел да забранят храненето с диви животни и търговията с тях

Правителствата по целия свят получиха настоятелен апел и научно обоснована бяла книга от международната неправителствена организация за хуманно отношение към животните.

Humane Society International (HSI), призовава за незабавни действия за забрана на търговията с диви животни, транспортиране и консумация – по-специално на бозайници и птици, за които е известно, че са носители на коронавируси – за да се справят със заплахата, която представляват за общественото здраве, в допълнение към хуманното отношение към животните и опазването на видовете.

Отвореното писмо, изпратено до правителствата по света, е част от координирани действия на HSI вследствие на пандемията от новия коронавирус (COVID-19).

Въпреки че точният произход на сегашния коронавирус все още не е известен, той вероятно произхожда от пазар в китайския град Ухан, където на място се колят и продават живи диви животни. Множество подобни зарази са свързани с търговията с диви животни, включително епидемията от SARS през 2003 г., за която се смята, че е предадена на хората от цибетки, продавани за месо. Приблизително 75 процента от възникващите инфекциозни заболявания са зоонотични (разпространени от животни към хора).

Тереза ​​Телеки, вицепрезидент по дивата природа в Humane Society International, каза: „Настоящата пандемия от COVID-19 илюстрира колко смъртоносна може да бъде търговията с диви животни, не само за участващите диви животни, но и за хората по целия свят. COVID-19 уби хиляди хора и вероятно ще има трайно отрицателно въздействие върху местната и световната икономика. Това е повратна точка, която правителствата в световен мащаб не трябва да игнорират.

Пазарите на дивата природа в световен мащаб са инкубатор за следващата глобална пандемия, така че правителствата по целия свят трябва да действат, за да забранят трайно търговията с диви животни, включително поради храна, лекарства, козина, домашни любимци и други причини.

Правителствата трябва също да помогнат на тези търговци да намерят нов поминък възможно най-бързо.“

news.bg


image0 (9K)