„Правен свят“: Готвят обвинение на Москов за ваксините

Софийската градска прокуратура готви обвинение на здравния министър Петър Москов за скандала с турските ваксини, съобщи „Правен свят“. 

Очаква се обвинения да получат и двама негови заместници. Москов е призован да се яви в следствието следващата седмица.

Потърсена за коментар, говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова обяснява само: „Каквото има да каже прокуратурата, ще го каже в понеделник“.

Скандалът с бартера на ваксини между България и Турция се разрази в началото на годината.

Миналата година получихме 100 000 дози петвалентна ваксина „Пентаксим“ като дарение от Турция, като в замяна страната ни дари 5 млн. дози ваксини БЦЖ.

Прокуратурата образува досъдебно производство във връзка с бартера. Проверката на обвинението започна след разследване на Валя Ахчиева, според което вносът на дарените от Турция ваксини е станал с редица нарушения.

В първата част на разследването Ахчиева разкри няколко съществени нарушения, които доказват, че внесените от Турция ваксини нямат разрешение за употреба в България, тъй като не са преминали проверка по европейските стандарти. Такова разрешение има само един от компонентните на 5-валентната ваксина.

През декември миналата година БНТ спря излъчването на предаването на Валя Ахчиева „Открито“ с втора част от разследване за турските ваксини.

Във втората част на разследването изнасям притеснителни данни за това как точно е станало дарението, в това число и че има извършено престъпление – има фалшификация на документ, а директорът на „Бул Био“ Любомир Димитров е подписал под натиск документа за дарението, разказа тогава пред OFFNews Валя Ахчиева.

Разследването трябваше да бъде излъчено на 17 декември 2015 г. То беше пуснато близо месец по-късно, едва след като разследването на Валя Ахчиева изтече в интернет.

Предмет на разследване е икономическата целесъобразност на бартера, а не дали ваксините са опасни за живота и здравето на децата, обясни главният прокурор Сотир Цацаров.

Разследването е и за евентуални длъжностни нарушения и престъпления при износа и вноса, свързани с икономическите параметри на размяната.

По скандала с ваксините вече има един обвиняем, съобщи БНТ.

Софийската градска прокуратура е повдигнала обвинение за безстопанственост на Росен Алексиев от държавната фирма за производство на ваксини „Бул Био“. Обвинението е във връзка с произведените над един милион неетикетирани ампули с ваксини срещу тетанус по поръчка на турската фирма „Тюрк илач“.

offnews.bg


image0 (9K)