Правата на пътника във влака у нас и в Европа

След инцидента с пожара във влака София-Бургас възниква въпросът дали пътниците имат право на обезщетение. Засега от БДЖ обещаха да обезщетят пътниците с по един билет до избрана от тях дестинация.

[ad id=“225664″]

Николина Даскалова от БДЖ-Пътнически превози обясни за „Здравей, България“ по NOVA: „Билетът е превозен документ, който осигурява застрахователно покритие в случай на смърт, на нанесена телесна увреда или при увреждане на багаж. В конкретната ситуация няма регистрирани такива случаи и затова пътниците нямат право на парично обезщетение”.

[ad id=“263680″]

Тя също припомни, че:

БДЖ ще компенсира пътниците с един билет до избрана от тях гара в рамките на България.

За да получат това обезщетение обаче, те трябва да представят билета си от запалилия се влак за Бургас.

При смърт на човек максималното обезщетение, което дружеството покрива, е 50 500 лева, а при частично увреждане – зависи от степента на увреждането.
„Билетът е достатъчна компенсация в такава ситуация”, категорична е Даскалова.

Пътниците все пак могат да предяват своите искания, подавайки писмени документи

Богомил Николов от „Активни потребители” обясни, че съществува европейски регламент от 2009 г. за правата на пътниците за жп транспорт.

По думите му той е аналогичен на този при самолетен полет. „За съжаление, той е така направен, че държавите могат да го отлагат до три пъти по петгодини. На практика, само осем държави от ЕС прилагат този регламент. Останалите 20, сред които е и България, или са го отложили частично, или изцяло”, добави Николов.

По думите му няма съществена разлика между нашата нормативна уредна и европейската. Конкретната разлика е в сумите, които според регламента на ЕС са доста по-големи. Минималното обезщетение е фиксирано на 310 000 евро (при смърт или нараняване на пътник).

Той обясни, че тези европейски правила могат да влязат в сила в страната ни  едва през 2024 г.


image0 (9K)