По предложение на космонавт: Путин се съгласи пак да е президент, но има и условие

Президентът Владимир Путин по време на обръщението си към долната камара на руския парламент на 10 март 2020 г.

Президентът Владимир Путин се съгласи да се кандидатира отново за държавен глава на Русия, съобщи Радио Свобода. В реч пред долната камара на парламента Путин заяви, че това би било възможно, ако руският Конституционен съд одобри подобна поправка в конституцията.

В момента Путин е президент четвърти мандат. След първите два той заемаше поста министър-председател. С това прекъсване той заобиколи изискването на руската конституция за максимум два „поредни“ мандата на държавния глава. Сегашният му мандат изтича през 2024 г.

Във вторник първата жена-космонавт Валентина Терешкова, която в момента е депутат от президентската партия „Единна Русия“ предложи изменение в конституцията, което да позволи на Путин и занапред да се кандидатира за държавен глава, без ограничения.

„Няма какво да го извъртаме и да се чудим как да го кажем с някакви измислени конструкции. [Напротив], всичко трябва да е честно и открито, и публично да предвидим [такава възможност]“, каза Терешкова от трибуната.

Според нея възможността Путин да участва в президентските избори би представлявала стабилизиращ фактор за обществото.

Във вторник Държавната Дума прие на второ четене законопроект за изменение на конституцията. Президентът Путин беше предложил тези поправки още през януари, когато направи обръщение към двете камари на парламента. Поправките предвиждат преразпределение на пълномощията между органите на властта в полза на президента и позволяват да се уволняват съдии от Конституционния и Върховния съд, като добавят пълномощия за неовластения в момента Държавен съвет.

През 1998 г. Конституционният съд на Русия вече гледа подобно дело. Тогава ставаше дума за „зануляване“ на първия мандат на президента Борис Елцин. Аргументът за това първият му мандат да не се брои беше в това, че Елцин стана президент преди новата Конституция да влезе в сила. Въпреки това Конституционният съд не се съгласи с така нареченото „зануляване“.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)