По нашенски! Осъдиха инвалид с 223 лв. пенсия – пушил марихуана, за да облекчи мъките си

44-годишният Васил Тончовски получи 3-месечна присъда заради специалното масло, с което облекчава мъките си

Бургаският районен съд осъди на 3 месеца затвор 44-годишния инвалид Васил Тончовски. Мъжът ще търпи ефективна присъда за притежание на марихуана с медицинска цел. Тончовски и до момента се нуждае от специално приготвено масло от марихуана, с което лекува агонията си.

Съдът и държавното обвинение не приеха тезата на защитата и обвиняемия, че притежанието на 55 грама марихуана е за медицински цели и приготвяне на специално масло за мазане, което облекчава агонията на Васил.

Мъжът е 100% инвалид след претърпяна тежка автомобилна катастрофа и липсващи органи. Васил и до днес живее с 223 лева инвалидна пенсия, която едва достига за храна и памперси.

В България притежанието на марихуана за медицински цели е криминализирано и съдът формално си е свършил работата. Не е нарушен законът, коментират юристи.

В много европейски страни употребата на марихуана с медицински цели е напълно законна. Подобен законопроект предложи в предишното Народно събрание независимият тогава депутат Велизар Енчев, но нито БСП, нито ГЕРБ го подкрепиха, припомнят наблюдатели.

 

 


image0 (9K)