По заповед на Борисов министри готови да отговарят на критики на президента Радев

Четирима министри от кабинета обявиха пред журналисти в Министерския съвет днес, че са готови да се срещнат с президента Радев и да обсъдят проблемите в управлението на страната, които го вълнуват

[ad id=“225664″]

Четирима министри от кабинета обявиха пред журналисти в Министерския съвет днес, че са готови да се срещнат с президента Радев и да обсъдят проблемите в управлението на страната, които го вълнуват, предаде БТА.

Вицепрезидентът и министър на външните работи Екатерина Захариева, министърът на икономиката Емил Караниколов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев посочиха, че са готови с отговори по определени критики, изказани от президента Радев по адрес на техните ведомства.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов нареди на членовете на кабинета да информират държавния глава за обществените поръчки след вчерашните му думи, че процедурите са непрозрачни и има корупция в тях.

[ad id=“263680″]

Отговорност за външната политика на страната носи правителството, каза Захариева. България зае балансирана и защитаваща страната ни позиция в случая с атаката срещу бази за създаване на химическо оръжие в Сирия миналата седмица, посочи тя и добави: „Българската позиция беше като тази, изказана от страните на ЕС и потвърдена в понеделник на Съвета на външните министри. Не чух критики от президента по отношение на самата позиция, така че призовавам да мислим за бързата реакция на държавата, а не удължаване до безкрайност вземането на решенията“.

[ad id=“236993″]

Външният министър отбеляза, че министрите ще искат среща за изясняване на начините на координация с президента, но само когато се налага. В спешни случаи е по-важно да имаме бързи реакции, добави тя.

Министър Нанков изтъкна, че също е готов за среща с президента. „Президентът цитира Гьоте, но Гьоте казва още, че там, където има много светлина, се появяват и много сенки, каза Нанков. „МРРБ беше засегнато от президента Радев в понеделник по две теми – санирането и пътното строителство. Ще призова на среща с президента да бъде осветлена неговата позиция дали одобрява или не програмата за саниране. Може би ще приемем част от аргументите му и евентуално да дебатираме за бъдещето на санирането. Появи се нотка да противопоставим политиката за саниране на газификацията на частните домове с публичен ресурс“, обясни Нанков.

[ad id=“236999″]

По думите му това е доста опасна тема и затова предложи на екипа на Радев да направи сравнителен анализ между ползите – икономически, социални, екологични, фискални, функционални и естетични, между програмата за саниране и тази за газификацията на частните жилища с публичен ресурс.

Още вчера регионалното министерство е изпратило на президента Радев книгата „Пътищата в България“ с информация за всички възложени и изпълнени пътни участъци. Министърът е направил и сравнителен анализ на цените, по които се строят пътища в България и съседни страни.

[ad id=“237001″]

В България средната цена на възлагане на километър магистрала е 3.1 млн. евро и е най-ниска в цяла Европа. В Македония и Сърбия цената е 5.5 млн. евро на километър, в Гърция – 6.8 млн.евро, Румъния – 5 млн. евро, каза Нанков. По думите му най-скъпата магистрала, и то в пъти, е магистрала „Люлин“, възложена през 2006 г., на стойност 8.1 млн. евро на километър при средна 3.0 млн. евро за всички останали. На магистрала Тракия“ има участъци, които струват 1.5 млн. евро на километър, посочи Нанков.

[ad id=“238430″]

Министърът на икономиката Емил Караниколов обеща пълна информация какво са направили правителството и приходните агенции, значението на приемането на антикорупционния закон и на закона за концесиите.

„Те се приемат изключително добре от всички инвеститори – тези в България и тези, които тепърва ще идват, каза министърът. Президентът ще бъде уведомен, че кредитните агенции миналата година на два пъти вдигнаха кредитния рейтинг на България и за това, че от 31 сертифицирани проекта по Закона за инвестициите, 15 са във високотехнологичния сектор. Ще бъде информиран, че вече има 11 меморандума за създаване на индустриални зони и инвеститорите вече не гледат само към София, Пловдив и Стара Загора, а се насочват и към Северозападна България. Президентът ще бъде информиран и за икономическия растеж и за растежа на работната заплата“, изтъкнаа Караниколов.

[ad id=“218001″]

Министър Красимир Вълчев посочи, че днес Министерският съвет е приел национални програми за училищното и предучилищното образование, които кореспондират с думите на президента Радев от преди два дни.

„Готови сме да му обясним целия микс от политики, които министерството провежда“, каза Вълчев. „Като министър на образованието се радвам на тази ангажираност на президента за увеличаване на инвестициите в сектора“, добави той.


image0 (9K)