Какви нарушения са открити при търговци по време на кампанията „Черен петък“

Търговци в Интернет увеличавали цените преди кампанията „Черен петък“. След това рекламирали стоки, които били „с намаление“. Това показват резултати от проверките на Комисията за защита на потребителите (КЗП). Председателят й Димитър Маргаритов обясни, че в един от случаите дори се е получило така, че цената след намалението станала по-висока, отколкото била преди това. Най-масовото нарушение в търговската мрежа е, че не поставят старата цена на етикета и потребителите не могат да се ориентират колко е намалението.

Маргаритов даде пример със случай, който по думите му, е показателен за кампании от типа „Черен петък“. „На витрината на търговски обект с големи цифри и букви е изписано, че намалението е еди-какъв си процент за всичко. На същия този плакат с малки букви в ъгъла обаче е изписано, че има и изключения. Тоест, продават стоки, за които това намаление не се прилага. Категорично това е нелоялна практика със заблуждаващ елемент“, каза Маргаритов.

Той допълни, че трябва да внимаваме при покупките на пръв поглед изглеждащи изгодни комплекти от стоки. В някои случай се оказвало, че процентът намаление важи само за някоя от стоките в комплекта.


image0 (9K)