Почит към Маестро Петко Стайнов – един от безспорните гении на България

Традиционното поднасяне на цветя пред паметника на Маестро Стайнов в двора на гимназия „Петко Стайнов“ се състоя навръх неговия рожден ден – 1 декември.

Да почетат именития творец от Казанлък дойдоха синът на големия композитор арх.Стефан Стайнов, внукът Петко Стайнов, управител на Фондация „Петко Груев Стайнов“, фестивалният директор на Музикалните празници „Петко Стайнов“ Младен Станев, представители на Община Казанлък, културни институти, ученици от всички казанлъшки гимназии и хорови състави.

Пред тях говори проф.Теодора Павлович, наследник на делото на Петя Павлович, чиито 80-годишен юбилей отбелязаха тазгодишните Музикални празници: „Петко Стайнов е един от безспорните гении на българската нация. Цялото му творчество, всичко, което е извършил в живота си, един зрящ човек трудно би извършил, а той губи зрението си в доста ранна възраст.“, припомни проф.Павлович житейския път на големия композитор.

„Цяло чудо е това, което ни е оставил в наследство.“, сподели тя и определи симфоничните произведения на Маестро Стайнов като „едно от най-блестящите постижения на българската музика“, като посочи и огромния му принос за хоровото изкуство. „Всички умения, всички таланти, които Петко Стайнов е притежавал са наистина нещо, което не само ме впечатлява, а оставам абсолютно изумена от това, което откривам в творчеството му. Нося произведенията му на всички континенти и хората са много впечатлени.“, сподели с казанлъшките ученици проф.Теодора Павлович и ги призова да слушат музиката, завещана от великия им съгражданин.

Със свеждане на глава за 1-минутно мълчание присъстващите изразиха почитта си към творчеството и делото на академик Петко Стайнов, роден преди 123 години на този ден в Казанлък.

Петкостайновите музикални дни се организират от Община Казанлък и фондация „Петко Груев Стайнов“ по традиция около рождената дата на композитора. Тази година те се проведоха за 18-ти пореден път и превръщат Казанлък в национален център на хоровото изкуство. Това съобщи Пресцентърът на община Казанлък.

 


image0 (9K)