Почитател ли сте на бирата? Е, тогава има за какво да се притеснявате

Не за биреното коремче, а за изчезването на напитката, съветват климатолозите, споделя БНТ.

[ad id=“225664″]

Промяната на климата може да доведе до изчезване на бирата. Тревожното предупреждение е в резултат на проучвания, които растителни култури ще бъдат засегнати от климатичните промени.

Професор Дабо Гуан, Университет на Източна Азия: „Да, бирата играе важна социална роля. И не става въпрос само за развлечение. Заради климатичните промени, обаче, производството на ечемик значително ще намалее.“

А по-малко ечемик означава ограничено производство на бира. И според изчисленията на учените, страната, която най-много ще пострада, е Китай.

[ad id=“218001″]

Си Вей, преподавател в Университета в Пекин: „Според най-лошия климатичен сценарий, при най-драматичното покачване на температурите, потреблението на бира в Китай ще падне между 9 и 10 процента. Освен това, цената значително ще се покачи.“

В списъка на страните, в които ще намалее производството на бира, Съединените щати се нареждат на второ място. Следвани от Германия и Русия.

Дабо Гуан: „Това, което ни очаква в бъдеще, е зачестяване на екстремните метеорологични условия.“

Прогнозите са, че заради честото редуване на периоди на наводнения и суши реколтата от ечемик да падне между 3 и 17 процента.

Много държави пазят резерви от основни зърнени култури, за да се предпазят от ценовите скокове на пазарите. Но ечемикът не е в този списък. Затова и прогнозите са, че бирата ще поскъпне в дългосрочен план. А цената ѝ ще се вдигне най-много в Ирландия, Италия, Канада и Полша.


image0 (9K)