Почина режисьорът и преподавател доц. Юлия Кънчева

Погребението ще е в петък, 14 юни, от 13.30 часа в църквата Св. София.

Режисьорът и университетски преподавател доц. Юлия Кънчева почина на 63 години. Тя е починала в болница в столицата, по-малко от месец преди рождения си ден, съобщава БГНЕС.

Юлия Кънчева е родена на 1 юли 1956 г. в София. През 1980 г. дипломира кино и телевизионна режисура във ВИТИЗ „Кр.Сарафов”.

Тя е автор и режисьор на 17 документални филма, две телевизионни постановки, една игрално-документална новела, един телевизионен игрален филм в две части по 54 мин.; няколко телевизионни предавания за БНТ. Автор е също и на едноактна пиеса и два сценария за игрални филми. Има множество публикации в специализирания печат и пресата.

Юлия Кънчева има редица номинации и престижни награди, сред които: номинация PRIX EVROPA за документалния филм “FOR SALE” – гр. Берлин, 2009 г.; Специалната награда на журито на МФФ ”Златен Витяз” – гр. Москва, 2007 г. за филма „Черният път на Христовите невести”.; Главна награда за документален филм “СРЕБЪРЕН ДРАКОН” на Международния фестивал в гр.Краков – Полша, 1989 г. за филма “Животът е пред нас”.; Наградата на публиката и наградата на “Сейко” на Световния фестивал в Токио – 1989 г. за филма “ Без упойка”.; Наградата на PRIX EVROPA – гр. Страсбург, 1989 г. за филма “ Без упойка”.;Награда за режисура „Златна пролет” за филма “Галоп, галоп…” – 1983 г.;Две национални награди за режисура и дебют за филма “Галоп, галоп…” – 1984 г.

От 2000 г. е щатен преподавател в департамент „Кино, реклама и шоубизнес” на Нов Български Университет.

Творчеството на Юлия Кънчева е представяно като специално събитие в Музея на жените в изкуството във Вашингтон, Д.С. – 2002 г. и в Културния център на България в гр. Берлин – 2009 г., както и през 2011 г.

През 2016 г. тя представи авторския документален филм „В огледалото”.

Погребението ще е в петък, 14 юни, от 13.30 часа в църквата Св. София.

Поклон пред паметта й!

Източник: BNews.bg

 


image0 (9K)