Почина Почетният гражданин на Стара Загора Димо Бухчев

След кратко боледуване на 72-годишна възраст почина Почетният гражданин на Стара Загора Димо Бухчев. Градът загуби изключително достойна личност и добър човек, наследник на един от най-старите и значими старозагорски индустриални родове – строители на нова Стара Загора, известен с изключителната си благотворителна дейност.

Димо Бухчев е роден на 03.10.1945 г. в Стара Загора. Потомък е на Диман Бухчев, който произвежда първите тухли и керемиди, с които започва възстановяването на Стара Загора след Освобождението.

Има тежко детство след национализацията, която отнема всичко на семейството, включително фамилната къща, както и заточението на баща му Димитър в лагера Белене.

След 1989 г. разгръща наследения бизнес нюх и принципите на рода си и се превръща в един от сериозните и уважавани личности на Стара Загора. Активно участва в създаването на Търговско-промишлената палата в Стара Загора и я ръководи в продължение на 4 години. Съосновател и експредседател е на „Клуба на работодателя“.

Със строителни материали и транспорт помага за построяването на параклиса в Старозагорския затвор и за ремонта на църквата „Св. Димитър“, построява два плувни басейна, детски кът и заведения за хранене в близост до фабрика „Загорка“. Заедно със съпругата си Ваня Бухчева системно подкрепят домовете за деца със специални нужди с дарения, Дома за хора с увреждания, поддържат финансово кухнята за бедни, подпомагат млади и инициативни хора с увреждания в реализацията и образованието им…

През 2014 г. по предложение на Инициативен комитет и с Решение на Общинския съвет в града Димо Бухчев е обявен за Почетен гражданин на Стара Загора. През м. ноември 2017 г. кметът на Стара Загора Живко Тодоров го удостои с Благодарствен знак за особени заслуги и Грамота за двете дарени на малките жители на града оборудвани детски площадки – в парк „Александър Стамболийски“ (Алана) и в парк „Пети октомври“.

Кметът Живко Тодоров изпрати съболезнователен адрес до семейството на Димо Бухчев. Поклонението пред тленните му останки ще бъде на 20.07.2018 г. от 12.00 ч. в храма „Св. Николай“.


image0 (9K)