Почина много известен режисьор

Известният американски режисьор – от чешки произход, Милош Форман е починал на 86 години в Съединените щати след кратко боледуване.

Тъжната вест е била съобщена от съпругата на Форман – Марина. „Отиде си спокойно и заобиколен от семейството и най-близките си приятели,“ казва тя, цитирана от „Ройтерс“.

[ad id=“225664″]

Форман е роден в чешкия град Цаслав през 1932 година. Родителите му са убити в нацистки концлагер по време на Втората световна война.

През 1967 година заминава в САЩ за специализация, а година по-късно е в Париж за преговори за снимките на филм. Той не се завръща в родината си поради събитията в тогавашна Чехословакия, станали известни като погром на Пражката пролет.

[ad id=“263680″]

От 1971 година Започва да работи в САЩ. Първият му филм там – „Taking Off“ (1971), е иронична комедия, с която печели награда на фестивала в Кан.

Световната му известност и големият му успех идват четири години по-късно, когато Форман прави екранизацията на „Полет над кукувиче гнездо“ на Кен Киси. Тогава изгрява и звездата на прочутия актьор Джак Никълсън, който играе в главната роля. „Полет над кукувиче гнездо“ печели петте топ награди на академията – „Оскар“, за най-добър филм, главна мъжка роля, главна женска роля, режисьор и адаптация на сценарий.

[ad id=“237001″]

Други известни филми на Милош Форман са „Коса“ (1979 г.) и „Амадеус“ (1984 г.).

[ad id=“218001″]

Носител е на два приза „Оскар“ за режисура – за „Полет над кукувиче гнездо“ от 1976-а и „Амадеус“ от 1984 година, както и на много други филмови награди.


image0 (9K)