Почина легендата във Формула 1 Ники Лауда

 

Легендарният бивш пилот във Формула 1 Ники Лауда е починал на 70 години в понеделник, съобщи семейството му. Австриецът е трикратен световен шампион и една от емблемите в спорта. „С огромна тъга съобщаваме, че нашият обичан Ники си отиде спокойно в съня си в понеделник“.

„Неговите уникални постижения като пилот, а по-късно и като предприемач ще останат незабравени. Неговата жажда за действие и кураж са модел за подражание, както за нас, неговите близки, така и за милионите му фенове“, се казва още в съобщението на семейството.

Ники Лауда е роден на 22 февруари 1949 г. във Виена. Влиза във Формула 1 през 1971 г., а кариерата му продължава до 1985 г., когато е последното му състезание.

Лауда е единственият пилот в историята на Формула 1 ставал шампион с двата най-успешни отбора – „Ферари“ и „Макларън“. Със Скудерията той печели титлите през 1975 и 1977 г., а с „Макларън“ през 1984 г.

За мнозина той е считан и за един от най-великите пилоти в историята на спорта. Във Формула 1 Лауда има 171 старта, 25 победи, 54 подиума, 24 пъти е стартирал от първа позиция и има 24 най-бързи обиколки.

Източник – Дневник


image0 (9K)