Почина актьорът Вели Чаушев

На 83 годишна възраст почина известният актьор Вели Чаушев. Тъжната вест съобщиха от Сатиричния театър на страницата си във Фейсбук.
Актьорът Вели Чаушев е роден на 11 септември 1934 г. в Златоград. Завършва педагогическо училище и една година учителства.

При случайна среща Апостол Карамитев му предлага да кандидатства във ВИТИЗ и без нито един урок родопчанинът се озовава сред бъдещите звезди в театралната гилдия.

След разпределението в Хасковския театър скача направо в Сатиричния театър, където има ярко присъствие – Младия от пиесата на Валери Петров „Когато розите танцуват”, Петров от „Островът” на Борис Априлов, Фенерджията от „Мистерия Буф” на Маяковски, Ковчегофобът от „Седмо, кради по-малко” на Дарио Фо и др.

Актьорът е сред доайените на Сатирата, където играе от 1961 г. В последните години нашумяха моноспектаклите  му по стихове на Валери Петров „Разтворен прозорец“ и „Сърцето е заложна къща“, припомня сайтът glasove.com.

През годините Чаушев има роли в множество филми и телевизионни постановки. Наред с това, редовно прави записи за Българското национално радио.   Изявява се и като автор на детски книги – „Сламчови работи“ и „Ще се видим довечера“.

Ето какво написаха за него колегите му от Сатиричния театър:

„Още един от Големите актьори на Сатиричния театър си отиде от този свят. Актьор на словото – не само от сцената, но и автор – майстор на думите в книгите – поклонение към театъра и към хората на театъра… Човек на вица, артист, горящ в театъра и за театъра… Вели, ще ни липсваш с усмивката си, със съпричастността си към съдбата на Сатиричния театър… Вели, вярваме, че сега си на онзи свят, за да превръщаш в прекрасно слово историята на театъра, за който даде целия си живот… Обичаме те!“ 


image0 (9K)