Починал е един от лекуваните с плазма заразени с коронавирус във ВМА

Лечението с плазма се прилага само във ВМА. Приложено е на двама пациенти. За съжаление преди три дни почина единият, който беше в по-леко заболяване, но с придружаващо заболяване левкемия. По-тежко болният пациент, който беше интубиран, вече е по-добре. Екстубиран е, храни се. Тук вървят добре нещата.

Това каза ген. Венцислав Мутафчийски на брифинг. По отношение на статистиката 53 са новите случаи на заразени с коронавирус. 25-ма от тях в болница. Данните са на база 1163 изследвани. В София заразените са 19 души, като 12 са в домове. 384 са излекуваните общо до момента, починали са нови двама, с което общият брой става 84, което прави 4,6 процента. 353-ма души са минали през в болница.

Имаме покачване на заболеваемостта. Все още системата може да се справи. Отпускането на мерките поставя изисквания към ражданите, да носят маски в транспорта и всички затворени заведения, упоменати в заповедта на министъра. Наблюдава се нарушаване на тези изисквания. Би трябвало контролните органи да си свършат работа. В цял свят, където се наблюдава заболеваемост, една от най-рисковата професия е на свързаните със здравната система. Не зная нито една държава, в която да няма заразен медик. В Испания над 30 000 медици са заразени. Препоръките ни са да се избегнат до минимум рисковете в самата работа, идентифицирането на болните, допълни Мутафчийски.

Шефът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов съобщи: Медиците са добре. Има четирима в средно тежко състояние. Лекуват се, подобряват се. Пирогов е болница, в която достъпът на всеки е позволен. Това е риска. Тук става дума за спешни пациенти, които спешността им налага да действаме по-бързо, отколкото да чакаме ПСР тест. Това не ни пречи.

BNews.bg


image0 (9K)