Почивките в Турция поскъпват от догодина

Хотелиерите в Турция предупреждават, че от следващия летен сезон почивките в курортите на страната се очаква да поскъпнат с между 10% и 15%, предава руската информационна агенция „Новый День“, цитирана от dir.bg.
Представителите на бранша обясняват, че повишаването на цените се налага заради увеличаването на разходите за поддръжката на хотелите.

Туристическият поток от Русия в Турция през първата половина на годината се е увеличил 10 пъти в сравнение със същия период миналата година, съобщи руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от ТАСС и БТА.

Руският министър на енергетиката, Новак, който е съпредседател на руско-турската междуправителствена комисия за търговско-икономическо сътрудничество каза, че това съществено увеличение се дължи на отмяната на ограниченията за чартърни полети между двете страни. Той добави, че през първото полугодие Турция е била посетена от 1,6 милиона руски туристи, докато през същия период миналата година броят им е бил едва 168 хиляди.

[ad id=“255238″]

Новак изрази надежда до края на годината броят на руските туристи в Турция да достигне равнището от 2015 г., когато е надвишавал 3 милиона души. Русия прекрати чартърните превози за Турция, след като в края на 2015 г. турски изтребители свалиха руски бомбардировач, изпълняващ задача в Сирия.
В отговор бяха въведени редица ограничителни мерки за стоки и услуги от Турция.

През август 2016 година лидерите на двете страни се договориха за възстановяване на връзките си в предишния размер и руският премиер Дмитрий Медведев подписа постановление за отмяна на забраната за чартърни полети между Русия и Турция.


image0 (9K)