Потвърдени случаи на Лаймска болест и Марсилска треска в Старозагорско и повече заболели от варицела

През 26 седмица на 2019 г. са регистрирани общо 149 случая на ОРЗ, при 116 за предходната седмица, съобщават от РЗИ Стара Загора.
Заболеваемост – 109,31/000
Регистрирани са общо 38 случая на заразни заболявания, при 13 за предходната седмица.

От групата на капковите инфекции регистрираните случаи са следните:
– Варицела – 18 случая от гр.Стара Загора и гр.Казанлък. По категория случаите са класифицирани като вероятни. Отклонение от предходната седмица /+13/.
– Скарлатина – 6 случая от гр.Стара Загора, гр.Казанлък и гр.Раднево. По категория случаите са класифицирани като вероятни. Отклонение от предходната седмица /+3/.
– Туберкулоза – 1 случай от гр.Казанлък. По категория случаят е класифициран като вероятен. Отклонение от предходната седмица /+1/.

От групата на чревните инфекции регистрираните случаи са следните:
– Ентероколит – 1 случай от гр. Стара Загора. По категория случаят е класифициран като вероятен. случая. Отклонение от предходната седмица /+1/.
– Ротавирусен гастроентероколит – 6 случая от гр.Стара Загора, гр.Казанлък и гр.Гурково. По категория случаите са класифицирани като потвърдени. Отклонение от предходната седмица /+4/.
– Салмонелоза – 1 случай от гр.Стара Загора. По категория случаят е класифициран като потвърден. Отклонение от предходната седмица /+1/.

От групата на трансмисивните инфекции регистрираните случаи са следните:
– Лаймска болест – 1 случай от гр.Стара Загора. По категория случаят е класифициран като потвърден. Отклонение от предходната седмица /+1/.
– Марсилска треска – 1 случай от гр.Раднево. По категория случаят е класифициран като вероятен. Отклонение от предходната седмица /+1/.

От групата на невроинфекции регистрираните случаи са следните:
– Вирусен менингоенцефалит – 1 случай от гр.Стара Загора. По категория случаят е класифициран като вероятен. Отклонение от предходната седмица /0/.
– Вирусен енцефалит – 1 случай от с.Опан. По категория случаят е класифициран като вероятен. Отклонение от предходната седмица /+1/.

От групата на паразитните заболявания регистрираните случаи са следните:
– Ехинококоза – 1 случай от с.Ягода. По категория случаят е класифициран като потвърден. Отклонение от предходната седмица /+1/.


image0 (9K)