Пострадали от атентата в Сарафово искат над 100 млн. лв. от терористите

Съдът допусна граждански искове за над 100 млн. лв. по делото за атентата в „Сарафово“.

Те са отправени от пострадали български и израелски граждани за имуществени и неимуществени вреди, но дали съдът ще се съгласи с размера им, ще стане ясно когато делото започне по същество, предаде bTV.

На 18 юли 2012 г. атентатор самоубиец се взриви до автобус с израелски туристи на летището в Бургас. При атентата загинаха шестима души, а 37 бяха ранени.

[ad id=“236999″]

Делото за атаката беше внесено в съда през 2016 г. и досега осем пъти беше отлагано по различни процесуални причини. Вероятно ще му бъде даден ход на 15 и 16 ноември, когато ще има разпити на българските свидетели.

Подсъдими са Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан, граждани на Австралия и Канада, които се търсят все още чрез червена бюлетина на „Интерпол“. Смята се, че те са помогнали на атентатора Мохамед Хасанел Хюсейни, който също загина при атентата.

[ad id=“226585″]

Съдът обаче не прие гражданските искове против ливанската шиитска групировка „Хизбула“. Причината е, че в обвинителния акт, който е 100 страници, никъде не се споменава името на организацията и няма доказателства срещу нейната връзка по случая.

Днес никой от израелските граждани не се яви като свидетел по делото.


image0 (9K)