Посолството на САЩ в Русия спира неимигрантските визи

Посолството на САЩ в Русия няма да издава неимигрантски визи от 23 август, съобщи мисията на сайта си. Причината е наложеното от правителството на Русия ограничение на американския дипломатически персонал в страната.

От 1200 консулски служители, 755 ще бъдат съкратени.

На 1 септември издаването на визи ще се поднови само в Москва. Що се отнася до другите консулства в страната, издаването няма да бъде подновено за неопределен срок от време, става ясно още от публикувания текст, в който се уточнява, че насрочените по-рано събеседвания ще бъдат отменени.

Посолството на САЩ в Москва и консулството в Санкт Петербург отмениха и издаването на визи за граждани на Беларус, съобщава още сайтът на мисията. Те се пренасочват към посолствата на САЩ във Варшава, Киев и Вилнюс.

[ad id=“238430″]

„Решението на Русия да намали броя на служителите в дипломатическите мисии на САЩ на територията на страната поставя под съмнение усилията на руската страна за подобряване на двустранните отношения. Ние ще запазим броя на служителите на ниво, необходимо за извършване на основните функции на дипломатическите ни мисии“, съобщават от мисията на САЩ.

След като САЩ прие нови санкции срещу Русия, от руското външно министерство наредиха на Вашингтон до 1 септември да намали броя на дипломатическите и техническите си служители в посолството и консулствата в Русия, за да изравни броя им с този на руските служители в посолствата и консулствата в САЩ – 455 души.

В коментар на дипломатическите мерки, приети от Вашингтон, външният министър Сергей Лавров обяви, че Русия няма да усложнява издаването на визи за американци.

„Ако някой се е надявал, че в този случай лошият пример ще бъде заразен, значи се е объркал“, обяви Лавров, цитиран от РИА Новости.

[ad id=“218001″]

Според него решението на американските власти цели да предизвика недоволството на руските граждани към действията на властта.

„Тази логика е известна – това е логиката на тези, които организират цветни революции, това е инерция от администрацията на Обама в чист вид“, коментира Лавров.

Източник: OFFNews


image0 (9K)