Посолството на САЩ: Ген. Луков е нацист, а не човек, заслужаващ уважение

„Посолството на САЩ в България е натъжено и загрижено от проявата на нетолерантност, намерила израз в провеждането на Луковмарш“. Това се казва в декларация на американската дипломатическа мисия у нас, изпратена до БГНЕС.

[ad id=“225664″]

„Генерал Христо Луков е поддръжник на нацизма, който проповядва омразата и несправедливостта, а не човек, заслужаващ уважение“, подчертават от посолството на САЩ.

„Ние отново изразяваме благодарност за всеотдайните усилия на българското правителство и на кмета на София Йорданка Фандъкова, осъждащи похода и призоваващи всички българи да се обединят около положителните примери в историята на страната.

[ad id=“236993″]

Посолството напълно подкрепя демократичния принцип на свободата на словото, но едновременно с това се присъединява към множеството гласове, осъждащи омразата и нетолерантността“, се казва още в декларацията.

Междувременно Канал 3 съобщи, че къщата на генерал Христо Луков в София е запечатана с жълта полицейска лента в очакване на Луковмарш. Цял микробус жандармеристи е паркиран пред нея, като само единият тротоар е свободен за преминаване.

[ad id=“236999″]

В района от Първа английска гимназия са паркирани още два микробуса, а жандармеристи стоят през 40 м на двата противоположни тротоара на „Дондуков“ в района.

Засилено полицейско присъствие има по цялото протежение на централния софийски булевард – от бившия Партиен дом до пресечката с ул. „Тракия“, където е домът и паметната плоча на убития от комунисти на 13 февруари 1943 г. запасен генерал.


image0 (9K)