Посланик Хопкинс: Великобритания желае да напусне ЕС със сделка

Решението вече е взето – да си тръгнем от Европейския съюз, но правителството иска да си тръгнем със сделка. Това каза посочи посланикът на Великобритания Ема Хопкинс, в ефира на бТВ.

„Надяваме се, че ще излезем със сделка, затова работим усилено. Трябва да предвидим много подробно какво ще се случи, ако не постигнем споразумение. Ние сме страна, която през последните години преживея доста разделения, но имаме традиции в решаването на проблемите”, подерта посланик Хопкинс.

По думите й, ако не се стигне до сделка,  ще трябва на национално равнище да се обсъждат всички въпроси, ще има двустранни преговори. „Ние и сега водим такива. В момента преговаряме с балгарското правителство за това какво ще случи с българските граждани във Великобритания и с нашите граждани в България”, обясни Ема Хопкинс.

„След 29 март може да продължите да бъдете във Великобритания, ако вече сте там. Ако искате да отидете там, ще имате право на престои от три месеца, ако искате да работите и да заведете семейството си трябва да подадете молба за това. Всеки случай ще се решева отделно през преходния период до 2021 г.”, отбеляза дипломатът.

„Искаме да чуем от българското правителство какви ще бъдат правата на британските граждани, които живеят тук“, каза още Ема Хопкинс.


image0 (9K)